říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

FIA WEC pokračuje v Portimau

94 PEUGEOT TOTALENERGIES Pejpg

 

Mistrovství světa FIA ve vytrvalostních závodech se koncem tohoto týdne (14. - 16. dubna) přesouvá na mezinárodní okruh Algarve v Portugalsku, kde se pojede závod 6 hodin Portimaa a v jehož čele se představí 11 vozů kategorie Hypercars - mnohé z nich se v Evropě představí vůbec poprvé.

 


Šestihodinový závod na okruhu, který hostil osmihodinový závod již v roce 2021, bude letos znamenat vítaný návrat portugalského podniku do kalendáře FIA WEC.
Cadillac Racing, Ferrari AF Corse, Porsche Penske Motorsport a Floyd Vanwall Racing Team si v Evropě odbudou soutěžní premiéru v kategorii Hypercar, zatímco týmy Toyota Gazoo Racing a Glickenhaus Racing se v Portimau představily v roce 2021.


Většina týmů a jezdců WEC totiž zná okruh o délce 4,653 km, který je již několik let stálicí v kalendáři Evropské Le Mans Series a který si pro své testovací programy vybrali i někteří výrobci vozů Hypercar.
Klíčovým prvkem uspořádání postaveného v roce 2008 jsou výškové změny. Na okruhu jezdci stoupají a klesají, aby pak vyvrcholili pádem dolů do závěrečné pravotočivé zatáčky vedoucí zpět na hlavní rovinku. Na trati jezdci hyperautomobilů jedou s plně otevřeným plynem 48,5 % kola a během každého průjezdu okruhem 40krát přeřadí a dosáhnou maximální rychlosti přes 310 km/h.

 

85 IRON DAMES Porsche 911 R1


Toyota zahájila svou kampaň za obhajobu titulu minulý měsíc v Sebringu vítězstvím 1:2, ale Ferrari se také ukázalo jako síla, se kterou se musí počítat, a podařilo se mu získat první pole position v sezóně. Oba výrobci na okruhu testovali, stejně jako Peugeot. Druhý z této trojice se bude chtít odrazit ode dna po svém obtížném výstupu na Sebringu a bude doufat, že využije znalostí charakteristik okruhu. Cadillac se na Sebringu těšil dobrému výkonu, ale jeho vůz řady V.R zatím na evropské půdě neroztočil kolo.


Místní eso Antonio Felix da Costa se po vynechání Sebringu vrátí do WEC na domácí závod. Oblíbenec fanoušků závodil v Portimau v roce 2021, ale při té příležitosti se závod konal za zavřenými dveřmi, tudíž letošní ročník bude pro jednatřicetiletého jezdce první příležitostí závodit v nejprestižnějším světovém seriálu vytrvalostních závodů před domácím publikem.


Mezi další tváře, které se v Portimau zapojí do boje, patří Ben Hanley, který nahradí Filipeho Albuquerqueho ve voze United Autosports s číslem 22, a Giedo Van der Garde, který v sesterském voze s číslem 23 nahradí Toma Blomqvista. V týmu Prema Racing usedne za volant vozu Oreca s číslem 9 Juan Manuel Correa, který nahradí Andreu Caldarelliho, zatímco Diego Alessi nahradí Itala Stefana Costantiniho ve voze AF Corse LMGTE Am s číslem 21. V týmu Project 1 - AO s číslem 56 se vedle Mattea Cairoliho objeví dvě místní jména: Portugalci Miguel Pedro Ramos a Guilherme Moura de Oliveira budou řídit Porsche 911 RSR - 19 před domácím publikem.Díky vítězství v Sebringu vede Toyota před Ferrari v poměru 38:24. První trojici uzavírá Cadillac s 18 body, jen o tři body před Porsche. V LMP2 je to United Autosports (38 bodů) před Prema Racing (27) a Inter Europol Competition (23). Třídě LMGTE Am vévodí Corvette Racing, který se na domácí půdě v Sebringu radoval z triumfu a s 38 body je na čele pořadí, následován týmy Dempsey-Proton Racing (27) a Kessel Racing (23).


Volné tréninky odstartují v pátek (14. dubna) a kvalifikace se uskuteční v sobotu odpoledne. Zelená vlajka padne ve 12:00 místního času a 37 přihlášených vozů vyrazí do prvního šestihodinového závodu sezóny.

Nejnovější seznam přihlášených do závodu WEC 6 Hours of Portimão naleznete ZDE.


Veškeré dění můžete sledovat prostřednictvím oficiální aplikace FIA WEC, přičemž FP3 můžete zdarma sledovat na kanálu FIA WEC YouTube.
Rozpis závodu (místního času)
Pátek 14. dubna
Volný trénink 1: 10:30 - 12:00 hod.
Volný trénink 2: 15:30 - 17:00 hod.
Sobota 15. dubna
Volný trénink 3: 11h15 - 12h15
Kvalifikace: 15h30 - 16h35
Neděle 16. dubna
Závod: 12:00 - 18:00

 

TP

Zdroj: FIA WEC

Foto: FIA WEC