říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Ferrari získalo historické vítězství ve 24 hodinách Le Mans před vyprodaným hledištěm

#51 FERRARI AF CORSE / Ferrari 499P - 24 Hours of Le Mans - Centenary Edition - Circuit de la Sarthe - Le Mans - France

Stý ročník 24 hodin Le Mans – čtvrté kolo FIA WEC – byl svědkem impozantního vítězství Ferrari, protože vzpínající se kůň ve svém Ferrari 499P Hypercar jednoznačně zvítězil před vyprodaným davem 325 000 lidí.

Bylo to první vystoupení italského výrobce v nejvyšší třídě v Le Mans od roku 1973 a znamenalo první celkové vítězství Ferrari od roku 1965. Vítězné trio Antonio Giovinazzi, James Calado a Alessandro Pier Guidi zajistilo 50 bodů do šampionátu FIA WEC a přiblížilo Ferrari blízko k Toyotě s pouhými 18 body rozdílu tři závody před koncem šampionátu.

Pro Ferrari to však nebylo úplně jednoduché, protože mezi osmičkovým hybridním hypercarem Toyota Gazoo Racing GR010 se odehrála těsná bitva, dokud se Ryo Hirakawa při brzdění v Arnage neroztočil a způsobil poškození přední a zadní části vozu. Po zastávce v boxech kvůli nové karoserii se japonský jezdec znovu zapojil do závodu, ale o kolo za Ferrari.

 

i Shd8sm4 X3

 

Ještě větší drama nastalo, když Pier Guidi nedokázal restartovat Hypercar č. 51 po rutinním pitstopu a v boxech ztratil rozhodující sekundy. Tým si oddechl, když Pier Guidi asi po 30 sekundách znovu nastartoval motor a nakonec překonal šachovnicovou vlajku 1 m 27 s před Hirakawou, Brendonem Hartleym a Sebastienem Buemim, kteří obsadili druhé místo.

Calado a Pier Guidi přidali ke svým vítězstvím v LMGTE Pro v letech 2019 a 2021 celkový triumf a triumf Hypercar, zatímco Giovinazzi se stal prvním jezdcem od Fernanda Alonsa v roce 2018, který vyhrál Le Mans na svůj první pokus.

 

i 2PWg2R7 X3

 

Cadillac Racing si zajistil třetí a čtvrté místo, protože Cadillac V-Series R č. 2 řízený Alexem Lynnem, Earlem Bamberem a Richardem Westbrookem jel s vozem č. 2 Rengera van der Zandeho, Sebastiena Bourdaise a Scotta Dixona. Tři různí výrobci – Ferrari, Toyota a Cadillac – na pódiu jsou první v nejvyšší třídě Le Mans od roku 2016. První pětici uzavřelo Ferrari 499P Hypercar číslo 50, které řídili Nicklas Nielsen, Antonio Fuoco a Miguel Molina.

 

i 6tjBtRX X3

 

Glickenhaus Racing si mezitím udržel svůj 100% cílový rekord v Le Mans, když Glickenhaus 007 Hypercars č. 708 a č. 709 obsadily šesté a sedmé místo. Oba vozy vypadly v Indianapolis v různých fázích závodu a následně strávily čas v boxech kvůli opravám.

Nejvýše skončil Peugeot TotalEnergies 9X8 s vozem č. 93 Paula di Resty, Jeana-Erica Vergneho a Mikkela Jensena na osmém místě. Francouzský výrobce vedl Le Mans dříve v závodě se sesterským vozem č. 94, ale vypadl ze souboje o stupně vítězů, když Gustavo Menezes uprostřed noci havaroval v první šikaně Mulsanne. Obě auta strávila čas v garáži s hydraulickými problémy a vůz č. 94 byl klasifikován na 12. místě.

 

i GDR6psc X3

 

Porsche Penske Motorsport měl těžký závod, tým v jednu chvíli vedl závod, ale stále trpěl řadou neštěstí včetně odstoupení Porsche 963 číslo 75 s problémem s tlakem paliva. Číslo 6 Porsche 963 havarovalo v Porsche Curves s Kevinem Estrem za volantem a poté utrpělo další časovou ztrátu kvůli problému s baterií. Sesterský vůz č. 5 bojoval o umístění v první pětce, dokud rozbitá hnací hřídel v závěrečné hodině závodu nesvrhla vůz na deváté místo.

Poslední klasifikovaný v Hypercar byl Hertz Team JOTA Porsche 963, který obsadil vzdálené 13. místo poté, co strávil většinu posledních hodin v boxech.

 

i S63tvzs X3

 

Toyota Gazoo Racing Hypercar č. 7 předčasně odstoupila, protože Kamui Kobayashi byl účastníkem nehody se dvěma vozy LMP2 a vozem LMGTE Am na příjezdu do Tertre Rouge. Na jiném místě tým Floyd Vanwall Racing č. 4 odstoupil po dokončení 165 kol. Tristan Vautier seděl za volantem, když Vanwall Vandervell zastavil na trati a zezadu byl vidět kouř.

FIA WEC se příští kolo přesune do Itálie na páté kolo šampionátu – 6 hodin Monza – které se koná za měsíc (7. – 9. července).

 

JM

Foto: FIA WEC