září 19, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Vrbenská maturita ze samostatnosti

Macerick Vír 23 IMG 7818

Na svůj čtvrtý závodní víkend kopcového seriálu Maverick Hill Climb Czech vyrazil juniorský team Rybníček motorsport poprvé úplně samostatně.

Tátovi Martinovi jako technické podpoře, Faňovi Gruntorádovi a Vildovi Kašparovi, kteří jinak předávají své dlouholeté zkušenosti při najíždění tratě, pracovní vytížení zhatilo možnost zúčastnit se. Faňu a Vildu ochotně zastoupil věkem sice junior, ale jezdecky mnohem zkušenější Filip ,,Fíďa“ Furiš. Vize pohodového víkendu se začala rozplývat, když po třetí tréninkové jízdě převodovka, která byla skládaná přesně na tento závod a zodpovědně otestovaná na jedovském letišti, přestala řadit jedničku a dvojku. Smůla, ale i toto k závodům prostě patří. Vše pomalu směřovalo k naložení auta na vlek a cestě domů. V tom padla na pozdní sobotní odpoledne hodně neortodoxní myšlenka. Někde v okolí seženeme sériovou převodovku a v neděli jedeme. Nápad hraničící s fantasmagorií začal mít konkrétní obrysy, převodovka ležela na vrakovišti přímo ve Vrbně. Výměna převodovky je pro zkušeného mechanika dílem pár desítek minut. Alice a Patrik však rozhodně nejsou zkušenými mechaniky. Alice studuje zemědělku a Patrik je designér. V tento moment nastupují na scénu kluci od Hond, Miloš Nováček a Michalové Nečas a Polehla. Ti rozhodně nechtěli nechat své mladé kolegy, navíc regionální krajany ve štychu a víc než ochotně se ujaly výměny. Kluci, za to výrazné gesto kolegiality, kamarádství a sounáležitosti upřímně dík.

Po první nedělní tréninkové jízdě na dotaz jak se jeví sériová převodovka, Alice suše odvětila:

„Ty kvalty jsou straně dlouhý, někde vůbec nevychází, ale hlavně že jedeme.“

Naši junioři předvedli svoji vůli a nevzdali si při prvním problému. Jdou si za svojí vizí závodit stejně zarputile jako jeden z partnerů týmu. Tomáš Kyselka, bývalý student Integrované střední školy automobilní v Brně založil ve dvaceti letech firmu Moje dílna a nyní, po deseti letech usilovné práce, ji vytáhl v lídra na trhu s autoservisním vybavením. Logo jeho společnosti zdobí závodního Favorita a toto spojení je inspirující pro všechny zúčastněné.

Dlužím ještě víkendové ohodnocení. Maturita dopadla za tři, ale poháry z nedělního závodu.

Dvě třetí místa pro Alici, v Lady Trophy a Junior Trophy. Pro Patrika třetí místo ve třídě HA1-1400cm3.

 

PV