září 18, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

BRNO GRAND PRIX REVIVAL 2024

Revival 24 N IMG 0050

Formule 1 a davy nadšených fanoušků, nejen to byl Brno Grand Prix Revival 2024

Nějakou chvíli to trvalo, než jsem začal psát článek o akci, která proběhla téměř před týdnem. Asi jsem potřeboval vstřebat zážitky a ujasnit si, co jsme vlastně v Brně viděli a zažili. Jednou větou by se to dalo vyjádřit jako neuvěřitelný zážitek.

 

IMG 00781

 

Akce, kterou připravil Československý automobilový klub pro Moravu a Slezsko společně s brněnským automotodromem, navázala na Revival z roku 2014 a také na Festivaly rychlosti mezi pavilony, které klub pořádal v minulosti na brněnském výstavišti. Tým kolem Karla Kupky a jeho dcery Katky (omlouvám se, vím, že těch lidí bylo podstatně víc, ale jmenovat je všechny nechci, protože bych na někoho mohl zapomenout, a to by mě mrzelo, ale oni ví…) je zkušeným pořadatelem veteránských akcí a o schopnostech lidí z brněnského okruhu také není potřeba pochybovat.

 

Revival 24 N IMG 9199

 

On to totiž nebyl jen obyčejný závodní víkend, kde by prostě jen jezdily auta a motorky. Mělo to něco navíc, mělo to naprosto fantastickou atmosféru. Davy lidí pohybujících se v areálu brněnského okruhu měly tváře plné úsměvů a nadšení z toho, co vidí na trati a v depu. Stejně na tom byli ale i jezdci, týmy a promotéři, kteří byli překvapeni jak skvělou organizací, tak i světoznámým brněnským okruhem, na kterém byli mnozí poprvé. 

 

FOTOGALERIE BRNO GRAND PRIX REVIVAL ZDE

 

Revival 24 N IMG 0520

 

Vrcholem víkendu a největším lákadlem byla série Masters Racing Legends 1966/1985 F1, ve které se na trati představilo dvanáct vozů Formule 1. Brabham, Lotus, Willams, Surttes, Ligier, McLaren, Tyrell, Arrows, asi není potřeba nic dalšího dodávat. Někdo může namítnout, jestli dvanáct není málo, ale ruku na srdce, už jste v našich zeměpisných šířkách něco takového viděli?

 

Revival 24 N IMG 0561

 

Ostatní série byly neméně zajímavé, vždyť jsme mohli kromě mnoha jiných vidět na trati v plné jízdě i nejstarší vůz Revivalu, Alfa Romeo P3 s třílitrovým motorem přeplňovaným dvěma kompresory, se kterým se v minulosti i v Brně proháněl Tazio Nuvolari v týmu Enza Ferrariho. Auto s původním motorem, rámem i karoserií má maximální rychlost 250 km/h.

 

Revival 24 N IMG 0552

 

Maseratti 250F, vůz se kterým v počátcích své hvězdné kariéry jezdil Sir Stirling Moss, představila v Brně Rebeca Rettenmaierová. Na trati byl k vidění i B.R.M P261, vůz, se kterým Graham Hill vyhrál Velkou cenu Monaka v roce 1964.

 

IMG 9468

 

V ADAC Historic Cup se představily stroje z bývalého Poháru míru a přátelství, neoficiálního mistrovství světa socialistických zemí, kde jedním z nejkrásnějších vozů byla legendární československá Škoda 130 RS, vůz se kterým škodovka vyhrála titul mistrů Evropy na okruzích v roce 1981.

 

Revival 24 N IMG 9338

 

A aby snad nebyla na brněnské trati jediná volná chvilka, doplnily závodní série i exhibiční jízdy desítek historických motocyklů a automobilů českých jezdců. O program v depu se postarali partneři akce a vystavovatelé ať už historické závodní techniky nebo umělci, kteří svá díla spojují s motorsportem.

 

Revival 24 N IMG 9586

 

Ve chvíli, kdy zaklapnete hledí přilby, nezáleží na stáří auta ani na věku jezdce, prostě závodíte, jdete do toho naplno a vůbec neřešíte, že sedíte v hodně drahém a vzácném autě. A tak tomu bylo i ve všech sériích, které se v Brně představily. Přesto si myslím, že výsledky nebyly to nejdůležitější z Brno Grand Prix Revivalu 2024. A kdyby přece někdo chtěl vidět časy dosahované na kolo, může kliknout na odkaz Brno Grand Prix Revival a tam se vše dozví.

 

Revival 24 N IMG 9177

 

No a protože jste vy, návštěvníci, k výborné organizaci a ke světovému okruhu přidali ještě úžasnou diváckou kulisu, já jsem teda ještě na závodech mexickou vlnu na tribuně neviděl, tak se Brno Grand Prix Revival pojede v roce 2026 znovu!

 

Revival 24 N IMG 0595

 

P.S. Jediný problém víkendu, který jsem zaznamenal byl, když si v sobotu ráno můj foťák postavil hlavu a rozhodl se, že nebude fungovat. A tak bych chtěl poděkovat Jirkovi Navrkalovi z Motor Vysočiny za půjčení jeho foťáku 😊

 

 

bgpr2024 program 10

 bgpr2024 program 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brno Grand Prix Revival 2024

Formula 1 and crowds of enthusiastic fans; this was not the only highlight of the Brno Grand Prix Revival 2024.

It took me a while to start writing about the event, which took place almost a week ago. I guess I needed to absorb the experiences and clarify what we actually saw and experienced in Brno. In one sentence, it could be summed up as an incredible experience.

 

Revival 24 N IMG 9277

 

The event, organized by the Czechoslovak Automobile Club for Moravia and Silesia together with the Brno Automotodrom, followed up on the Revival of 2014 and also on the Speed Festivals between the pavilions that the club held in the past at the Brno Exhibition Centre. The team around Karel Kupka and his daughter Katka (I apologize, I know there were significantly more people involved, but I don't want to name them all because I might forget someone, and that would bother me, but they know who they are…) are experienced organizers of vintage events, and there is no need to doubt the capabilities of the people from the Brno circuit either.

It wasn’t just an ordinary racing weekend where cars and motorcycles simply drove around. It had something extra, it had an absolutely fantastic atmosphere. Crowds of people moving around the Brno circuit had faces full of smiles and excitement about what they saw on the track and in the paddock. The same went for the drivers, teams, and promoters, who were surprised by the excellent organization as well as the world-famous Brno circuit, which many were seeing for the first time.

The highlight of the weekend and the biggest attraction was the Masters Racing Legends 1966/1985 F1 series, in which twelve Formula 1 cars were presented on the track. Brabham, Lotus, Williams, Surtees, Ligier, McLaren, Tyrrell, Arrows, there is no need to add anything else. Some might argue whether twelve is enough, but honestly, have you ever seen anything like this in our region?

 

Revival 24 N IMG 9099

 

The other series were no less interesting, as we could see, among many others, the oldest car of the Revival, the Alfa Romeo P3 with a three-liter engine supercharged by two compressors, with which Tazio Nuvolari once raced in Brno in Enzo Ferrari's team. The car, with its original engine, frame, and bodywork, has a top speed of 250 km/h.

The Maserati 250F, a car driven in the early days of his stellar career by Sir Stirling Moss, was presented in Brno by Rebeca Rettenmaier. The B.R.M P261, a car with which Graham Hill once started, was also on display.

In the ADAC Historic Cup, machines from the former Peace and Friendship Cup, the unofficial world championship of socialist countries, were presented, with one of the most beautiful cars being the legendary Czechoslovak Škoda 130 RS, a car with which Škoda won the European Touring Car Championship title in 1981.

To ensure that there was no free moment on the Brno track, the race series were complemented by exhibition rides featuring dozens of historic motorcycles and cars driven by Czech racers. The program in the paddock was organized by event partners and exhibitors, including both historical racing equipment and artists who connect their work with motorsport.

When you snap the visor of your helmet shut, the age of the car or the driver's age doesn't matter; you race, you go all out, and you don't worry at all that you're sitting in a very expensive and rare car. And that was true for all the series presented in Brno. Still, I think the results were not the most important thing from the Brno Grand Prix Revival 2024. And if anyone still wants to see the lap times, they can click on the link to find out all the details.

And because you, the visitors, added an amazing spectator atmosphere to the excellent organization and the world-class circuit, I’ve never seen a Mexican wave in the stands at a race before, the Brno Grand Prix Revival will be held again in 2026!

P.S. The only problem I noticed during the weekend was when my camera decided not to work on Saturday morning. So, I would like to thank Jirka Navrkal from Motor Vysočina for lending me his camera.

 

JM