září 18, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Max Karhan odváží z Mostu letošní druhou výhru

R3PF8780 3543x2362

Jezdec týmu Jenzer Motorsport Max Karhan si letos vyjel už druhou výhru v seriálu F4 CEZ Championship 2024. Na autodromu v Mostě dominoval ve třetí jízdě.

Po Slovensku, kde Max také zvítězil byl na řadě domácí závod v Mostě při Racing Journal Speed Festu 2024. Ve startovní listině figurovalo dvanáct závodníků, včetně domácích jezdců z nově vytvořené stáje F4 CEZ ACADEMY, kde startují i Michelle Jandová a Marek Mičík.

V Mostě čekaly na účastníky F4 CEZ Championship celkem tři závody. Víkend byl tak dost nabitý a bylo nutno se na to připravit. V pátečním volném tréninku došlo bohužel k nehodě Maxova kolegy a jednoho z polských pilotů, a tak konkurence trochu prořídla ještě před samotným závodem. Přejeme oběma jezdcům brzké uzdravení a těšíme se na další souboje na dráze. Most slouží také jako dobrá příprava na FIA Motorsport Games, kam byl Max a Adam Kout letos nominováni.

Již kvalifikace naznačovala, že Most má Max dobře naježděný a kvalifikačním časem 1:35.020s se zařadil na druh místo, těsně za Miroslava Mikeše z JMT Racing. Velký favorit Oscar Wurz skočil hned za Maxem s odstupem 0,066s. Kiril Kutskov, další z favorizovaných jezdců, skončil až čtvrtý. Max Karhan se na závod před domácím publikem velmi těšil a doufal, že bude i trochu mokro, neb na mokru se mu docela dařilo.

 

PFR69031 3543x2362

 

První závod byl vypsán na šestnáct okruhů autodromu v Mostě, což je závod na 25min, jezdci si tedy pěkně zazávodí. Ovšem v cíli to vypadalo jinak. První čtyři jezdci v cíli se vešli do 1,6s. Závod byl napínavý a skočil vítězstvím Miroslava Mikeše, ale Max mu zdárně konkuroval a s odstupem 0,555s si odvezl pohár za druhé místo, tedy velký úspěch a porazil konkurenci Oscara Wurze i Kirilla Kutskova. Právem se těšil na další závodní jízdy, kde změří své závodnické umění na domácí trati v Mostě.

Druhý závod odstartoval před nedělním polednem. Na dráze ještě zůstávaly kaluže od ranního deště. Začátkem závodu se Max usadil na čele závodu a vypadalo to, že si dokonce vytvoří mírný náskok, ovšem ke slovu se dostal po nehodě jednoho z jezdců Safetycar a pole se sjelo do velké hromady. Trať také ošlehly paprsky sluníčka, které dráhu vysušovalo každým kolem. Po restartu to byl boj kolo na kolo, ale před Maxe se dostal postupně Kutskov a Mikeš a s Philippe Karrasem svedl tvrdý souboj. Třetí místo bylo za daných podmínek na osychající trati výborným umístěním a další pohár mířil do sbírky mladého závodníka.

Ovšem vše si vynahradil poslední jízdou v neděli, když vstanul na nejvyšším stupínku a odvezl si domů zlatý pohár FIA CEZ Championship. Sklonit se před ním musel druhý Kirill Kutskov i Oscar Wurz, kterým nadělil 5s. Velmi potěšující je ovšem fakt, že Maxovi patří třetí místo v průběžném pořadí F4 CEZ certified FIA a moc se těší na další závody do Brna na Masaryk Racing Days, odkud Vás budeme o průběhu závodů informovat. Na závody Vás zveme do Brna 7.-8. září.

Děkujeme všem, co se na tomto super výsledku podíleli a těšíme se na setkání s vámi zase na závodní dráze.

 

Text: Vláďa Rožánek

Foto týmu Petr Frýba