září 14, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Specifické pneumatiky MICHELIN Power Slick pro Red Bull Ring

SI202405310750

Dva týdny po závodu Monster Energy British Grand Prix na Silverstone (Velká Británie) se jezdci MotoGP™ World Championship dostanou na okruh Red Bull Ring - Spielberg, obklopený horami.

 

 

 

• Michelin dodá tvrdší směsi předních pneumatik, aby reagoval na technický vývoj motocyklů, a stejně jako loni mají zadní pneumatiky zesílenou vnitřní strukturu pro lepší kontrolu tepelných toků na tomto "Stop and Go" okruhu.

• FIM ENEL MotoE™ World Championship: vysoce výkonné elektrické motocykly, vybavené pneumatikami Michelin obsahujícími vysoké procento udržitelných materiálů, stále poskytují vzrušující show.

 

Motorrad Grand Prix von Österreich je 11. závodem sezóny a značí začátek druhé poloviny šampionátu, který se zaměří na Evropu a Asii, s výjezdem do Austrálie. Po poměrně chladném, ale suchém počasí na Silverstone se šampionátoví jezdci vrátí na rakouskou půdu s mnohem vyššími teplotami. Okruh Red Bull Ring – Spielberg, známý svou náročností, je postaven v krásném přírodním prostředí, obklopený horami. Jeho délka 4,318 km je přerušována pouze třemi levými zatáčkami a sedmi pravými zatáčkami, ale jeho složitost spočívá v impozantních výjezdech a sjezdech (65 m změny výšky), stejně jako ve třech rovinkách, které generují silné akcelerační a brzdné síly. Aby se kompenzovala tato atypická situace v sezóně, Michelin Motorsport přiveze do Rakouska zadní pneumatiky se zesílenou strukturou. Pro přední pneumatiky se vyvíjí tvrdší směsi, aby reagovaly na technické pokroky a zvýšený dynamický výkon Grand Prix motocyklů.

„Konzistentní výkon je pro nás klíčovým kritériem,“ říká Piero Taramasso, manažer závodů Michelin v segmentu motocyklů. „Když najdeme něco, co funguje, držíme se toho v průběhu času, protože jezdci musí být schopní konzistentně reprodukovat svůj výkon. To platí pro zesílené zadní pneumatiky, které tu loni pracovaly velmi dobře a letos to opět zvládnou. Když však analyzujeme data, která sdílíme s našimi partnery, a zkoumáme trať a jakékoliv změny, pravidelně provádíme úpravy. Od začátku sezóny jsme jasně viděli, že jezdci s pomocí našich pneumatik překonali mnoho rekordů, což také znamená, že jejich motocykly udělaly pokrok. Protože Spielberg je okruh "Stop and Go," kde jsou požadavky na trakci při výjezdech ze zatáček velmi vysoké a kde je brzdění velmi prudké, je potřeba jezdce stále více zatěžovat přední část při brzdných fázích. To je důvod, proč jsme přehodnotili náš výběr tří typů přední směsi (Soft, Medium a Hard) a rozhodli se směrem k tvrdšímu provedení. Jsme přesvědčeni, že tyto technické volby poskytnou větší lehkost a kontrolu ve všech situacích, i v těch nejextrémnějších.“

 

 

SI202408030193

 

 

Pro Motorrad Grand Prix von Österreich budou tři typy předních pneumatik (Soft, Medium, Hard) dostupné pro partnery Michelin symetrické, zatímco dva zadní budou asymetrické (Soft a Medium). Druhé budou těžit z zesílené gumy na pravé straně vzorku, vzhledem k většímu počtu zatáček na této straně.

Kromě pneumatik ze slick řady, v případě deště Michelin nabídne MICHELIN Power Rain v měkké a střední směsi pro přední i zadní pneumatiky.

 

 

Rekordy k překonání

V roce 2023 byly na Spielberg stanoveny tři nové rekordy s přispěním pneumatik Michelin: Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) nastavil nový časový rekord okruhu v 1’28.533; s rychlostí 315.7 km/h se Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) stal nejrychlejším jezdcem na trati; a nakonec Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) nastavil nejrychlejší kolo závodu v 1’29.840. Tyto benchmarky budou naši partneři Michelin bezpochyby znovu chtít vylepšit.

Oslavy Motorrad Grand Prix von Österreich začnou v pátek 16. srpna testovacími jízdami v průběhu dopoledne. Druhá fáze se uskuteční odpoledne a umožní 10 nejrychlejším jezdcům přímo postoupit do druhé fáze kvalifikace (Q2). Po posledním volném tréninku v sobotu ráno, Q1 umožní dvěma dalším jezdcům postoupit do Q2, aby určili startovní rošt pro víkend. Start závodu Sprint na 14 kol bude v sobotu ve 15:00 a Grand Prix na 28 kol je naplánována na následující den ve 14:00.

 

  1. a 14. výzva mistrovství FIM ENEL MotoE™

Od začátku sezony se v kategorii rodí nové rekordy, elektrické motocykly vyvinuté společností Ducati s pneumatikami Michelin se chystají na předposlední okruh sezony (finále se koná v Misanu, Itálie, 6. a 7. září).

Na Spielberg se 18 jezdců z 9 týmů posadí na motocykly s ekologickými pneumatikami, které obsahují 49% obnovitelných a recyklovaných materiálů vpředu a 53% vzadu (ve srovnání se 34% a 52% v roce 2023).

V této sezoně byla také zavedena inovace v designu zadní pneumatiky, jejíž dezén obsahuje pomíjivé sametové vzory, které během prvních několika kol mizí.

Michelin považuje toto avantgardní mistrovství za skutečnou laboratoř pro výzkum a vývoj. Francouzský výrobce chce aplikovat všechny nebo části technologií testovaných v MotoE na své pneumatiky MotoGP, ale také na pneumatiky vyráběné masově v následujících letech.

Celý program MotoE se uskuteční mezi pátkem (tréninkové jízdy a kvalifikace) a sobotou, kdy se uskuteční dva závody na 7 kol na obou stranách závodu MotoGP Sprint.

 

 

 

JM

Zdroj: Michelin

Photographer Credit Gold & Goose / Red Bull Content Pool