říjen 23, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

HANIKA V ASSENU OSMÝ

11036492 694935647277866 8812248869919682198 n

Ve Velké ceně Nizozemska se Karel Hanika po půstu ve čtyřech závodech vrátil v mistrovství světa silničních motocyklů na bodované příčky. Na okruhu v Assenu dojel v elitní desítce, i když v cíli ztrácel na osmém místě na vedoucí skupinku přes 21 vteřin. Do jisté míry spokojenost, ale…

„Osmé místo není špatné, jsem však trochu zklamaný, protože nebýt dvou událostí, jel bych v pohodě s nejlepšími vepředu,“ byla první slova Karla Haniky po závodě. „Ve třetím kole jsem udělal drobnou chybku. Pozdě jsem šel na brzdy a projel rovně šikanou. Stálo mě to asi tři místa. Ztráta to velká nebyla, ale za další dvě kola mě poslal Nicollo Antonelli ven ze zatáčky, kvůli čemuž jsem ztratil asi deset příček,“ popsal frustrující okamžiky, po nichž se ocitl na konci druhé desítky.

Pak jezdec s číslem 98 na motocyklu KTM zabojoval a mohutně dotahoval. Při tom předjel asi deset jezdců a závodil ve druhé skupině. „Musím se z takových situací ponaučit, abych v úvodu závodu nechyboval a neztrácel vyjeté pozice. Mám ale aspoň zase nějaké body, třeba jsem tím nastartoval nějakou úspěšnou sérii,“ přemítal jezdec stáje Red Bull KTM Ajo.

V posledním kole se pořadí v Hanikově skupině měnilo jako přesýpací hodiny. Český závodník jezdil ponejvíce devátý, pak v jednu chvíli postoupil na osmé místo, aby se během chvíle propadl na dvanácté. V posledních stovkách metrů finišoval a po chybě Fina Nicklase Aja se protlačil osmou příčku. „Bylo to velký boj, snažil jsem se hlídat špičku. V úplném závěru se na mě tlačil Nicklas, ale neudržel se v sedle a do cíle dojel mimo body a ze strany zavěšený na motorce. Nevím, jak se na ní mohl udržet,“ popsal napínavý závěr brněnský jezdec.

Dařilo se mu celý víkend, v kvalifikaci skončil třetí a poprvé startoval z první řady. „S týmem se nám povedla strategie, když jsme se soustředili na nejrychlejší kolo na měkké gumě. Zajel jsem ho v půlce tréninku a asi čtvrt hodiny jsem vedl. S tím jsem byl hodně spokojený, protože se jednalo o jeden z nejrychlejších časů, jaké se v Assenu kdy zajeli,“ pochvaloval si devatenáctiletý jezdec, jemuž v průběžném pořadí šampionátu patří s 26 body 14. příčka.

Zdroj a foto: hanikaracing