říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

OHLÉDNUTÍ ZA BRNĚNSKÝM EPILOGEM

IMG 2312

 

Hankook 12H Epilog

V poslední době to vypadá, že motorsport v Brně je jen nekonečné handrkování se, kdo a jak zaplatí závody MotoGP. O tom, že tomu tak nemusí být, se v sobotu 10. října přesvědčily tisíce fanoušků na Masarykově okruhu. Brněnským pořadatelům se podařilo spojit tradiční automobilový Epilog s prestižní mezinárodní sérií 24H series. Klasický šestihodinový formát se změnil na dvanáctihodinový a padesátka vozů na startu slibovala skvělou podívanou.

IMG 2567

 

Na startovní rošt, kam se běžně dostanou pouze členové týmů, novináři a VIP osobnosti, mají v této sérii přístup i fanoušci. To je příležitost, která se neodmítá, a tak se nadšení návštěvníci pohybovali mezi závodními vozy od Ferrari, Mercedes, BMW až po například Seat, Renault, Ford a mohli potkat Karla Wendlingera, Petera Koxe a mnoho dalších. Svého syna Kennetha doprovázela legenda automobilových závodů ještě na starém brněnském okruhu Hans Heyer.

 

IMG 1126

Hans Heyer

 

Závod odstartoval v pravé poledne a jezdci jako by nedbali na to, že vytrvalostní závody se nevyhrávají v prvních kolech, a už od začátku to byl neskutečný dvanáctihodinový sprint. Scuderia Praha na Ferrari a RAM Racing s Mercedesem se po celý závod přetahovaly na čele celkové klasifikace o vteřiny. O půlnoci projel po velkém boji první pod šachovnicovou vlajkou český tým ve složení Jiří Písařík, Jaromír Jiřík, Mateo Malucelli a Peter Kox. Druhý Mercedes porazili o 142 vteřin. Vítězný tým zajel 324 kol, což je 1750,5 kilometru s rychlostním průměrem 146 km/h. Třetí dojel SPS automotive performance s Mercedesem. Čtvrtým místem v Brně si celkové vítězství v seriálu zajistila švýcarská závodnice  Chantal Kroll.

 

IMG 3035

Chantall Kroll

 

Nejen Scuderia Praha však byla v závodě vidět. I další české týmy odjely výborný závod. Brněnský Šenkýř motorsport na BMW Z4 s posádkou Šenkýř, Erdélyi, Palttala, Marioneck, Oeverhaus skončil ve svém premiérovém dvanáctihodinovém závodě na sedmém místě celkové klasifikace. Ve třídě A2 byl na stříbrném stupínku tým Křenek motorsport  s Renaultem Clio ve složení Vavřinec, Jerman, Sajler, Utsch. Duck racing a jeho BMW pilotované trojicí Skalický, Suchý a Firla vyhrála klasifikaci třídy A5. Další vítěznou sestavu vytvořil RPD Racing. Jezdci Palcr, Jakubík, Jakubík a Cressoni přivezli svoje Ferrari na prvním místě třídy SP2.  V kategorii SP3 obsadil třetí místo tým RTR Projects s vozem KTM X-BOW GT4. Ve druhém voze tohoto týmu měl startovat i Tomáš Enge. Tomášův týmový kolega však havaroval v prvním pátečním tréninku a vůz zničil natolik, že do závodu nezasáhl.

 

IMG 2172

 

Nizozemská promotérská společnost Creventic už předběžně potvrdila zájem o závod i v roce 2016. Konat by se měl ve stejném termínu, tedy 7. – 8. října 2016, opět jako finálový závod sezony 24H Series.

 

IMG 2177

 

„Musím všem, kteří v pěti stupních vydrželi do půlnoci na tribuně, poděkovat. Zaslouží si obdiv. Na druhou stranu jsem přesvědčená, že jsme jim nabídli skvělou podívanou, na kterou stálo za to vydržet až do konce. Spolupráce s 24H Series je pro Epilog nový impuls, který z něj pro letošní rok udělal jeden z vrcholů kalendáře Masarykova okruhu, a budu ráda, když to tak zůstane i v příštích letech,“ doplnila Ulmanová.

 

JM