říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Jezdci Octavia Cupu se představují

IMG 2517

Jaromír Jiřík

Českého automobilového závodníka Jaromíra Jiříka snad netřeba představovat. V posledních třech letech jej fanoušci znají především jako jezdce úspěšného týmu Scuderia Praha, se kterým mimo jiné zvítězil v roce 2014 ve čtyřiadvacetihodinovém závodě v Barceloně. V letošní sezoně bude závodit ve Škoda Octavia Cupu.

 

Co pro Vás znamená obnovení Octavia Cupu?

Je to velmi dobrý krok k obnovení pohárových závodů na okruzích v České republice a hlavně je to velmi dobrá příležitost pro mladé, začínající jezdce. Škoda Octavia RS je velmi dobré náčiní k oběma možnostem.

 

Jak se Vám líbí kalendář první sezony?

Ano, líbí.  Je prima, že se závodí i na zahraničních okruzích a jezdci mohou ochutnat staré závodní okruhy, kde se proháněly vozy F1.

 

Jak se Vám líbí formát sezony a podoba prizemoney?

Nastavení sezony je rozumné a počet závodů je pro začínající sérii dostatečný. Je to velmi dobrý nápad, odměnit přípravu a snahu jezdců finanční odměnou. Jen pevně věřím, že nebude docházet k individuálním nepovoleným úpravám na závodních vozech, a že se všichni postaví k těmto závodům "fair play".

 

Jaké jsou Vaše cíle pro první sezonu?

Rád bych se udržel někde na předních pozicích.

 

Jak náročný pro vás bude přechod z výkonného Ferrari na Škodu Octavii?

Je to výzva, oprášit své začátky a soustředit se na čistou stopu. Zrovna tak budu muset zlepšit svou fyzickou přípravu a trošku přizpůsobit těmto závodům svou hmotnost. Ale protože rád závodím s čímkoliv, hrozně se těším.

 

 

David Suchařípa

Herec David Suchařípa se již od roku 1983 pravidelně objevuje na televizních obrazovkách. Od roku 2010 jej čeští motorističtí fanoušci mohou vídat v rámci automobilových soutěží. Pražský rodák bude dalším hercem, který se v letošním roce představí ve VIP voze Škoda Octavia Cupu.

 

Jak vzpomínáte na své závodnické začátky? Kdo, a nebo co Vás k závodění přivedlo?

Závodnické začátky byly na úrovni amatérských závodů. Ze všeho jsem byl vyjevený a zároveň nadšený. Vážně jsem to začal brát až v roce 2010 při Škoda Octavia Cupu, kterého jsem se mohl zúčastnit díky Petru Fulínovi. Poté jsem se potkal s Ludvíkem Karlíkem, mým současným spolujezdcem z rally. Zúčastnili jsme se několika závodů v rallysprintu a následně přišla nabídka od Jaromíra Tomaštíka. Ten se stal mým skutečným rallyovým otcem. Byl to tedy Jaromír Tomaštík, kdo mě přivedl do velkého motosportu.

 

Kterou ze současných závodních disciplín sledujete nejvíce?

Vzhledem k tomu, že poslední roky jsem závodil nejčastěji v automobilových soutěžích, tak je mi nejbližší právě rally, kterou nejvíce sleduji.

 

Jaké vlastnosti by měl mít správný závodník

To si netroufám úplně hodnotit, nicméně aby mohl jezdec vítězit, tak musí být samozřejmě rychlý. Vzhledem k tomu, že v závodech mnohdy rozhodují tisíciny, tak by měl být také inteligentní a umět se správně rozhodovat ve zlomku sekundy.

 

Co očekáváte od svých startů v Octavia Cupu a s jakým výsledkem budete spokojen?

Těším se především na atmosféru a na nové auto. Nechci to rozbít a samozřejmě bych chtěl skončit co nejvýše ze všech VIP jezdců.

 

Kterou z tratí připravovaného Octavia Cupu byste si vybral a z jakého důvodu?

Klidně bych si zazávodil na všech tratí z kalendáře, ale pokud bych si měl vybrat jednu, tak by zvítězil nejspíše Most, protože je to krásná trať.

 

IMG 2514

 

Bohuš Šesták

Prvním slovenským jezdcem, jenž se rozhodnul pro vstup do nového Škoda Octavia Cupu, je Bohuš Šesták. Slovenského jezdce znají čeští a slovenští fanoušci především z FIA Mistrovství zóny střední Evropy nebo ESET V4 Cupu.

 

Co pro Vás znamená obnovení Octavia Cupu?

Znamená to pro mě velmi mnoho, jelikož jezdit takovéto závody, na takové úrovni bylo mým snem. Jsem velmi rád, že budu součástí tohoto šampionátu a samozřejmě bych chtěl poděkovat svému otci, že mi to umožnil a podpořil mě v tom.

 

Jak se Vám líbí kalendář první sezony?

Kalendář letošní sezony se mi velmi líbí i přesto, že tratě, kromě Hockenheimringu znám. Právě do Německa se těším nejvíce kvůli nové zkušenosti. Samozřejmě se těším i na domácí Slovakia Ring, kde budu mít silnou podporu rodiny a přátel.

 

Jak se Vám líbí formát sezony a podoba prize money?

Podle informací, které mám, to vypadá, že by to měla být super sezona i z organizačního hlediska. Žádný pohárový šampionát jsem ještě nejezdil, takže bude pro mě všechno nové. Finanční ohodnocení je velmi dobré. Překvapilo mě, že bude prize money na každém závodním víkendu, to je vážně super.

 

Jaké jsou Vaše cíle pro první sezonu?

Samozřejmě bych chtěl jezdit co nejlépe, ale vím, že nebude jednoduché dostat se mezi nejlepší jezdce. Udělám ale všechno proto, abych dosáhl na co nejlepší výsledky.

 

 

Jaromír Meixner

Richard Meixner začal se závoděním v roce 2007, když do loňského roku brázdil tratě závodů do vrchu. V této disciplíně si připsal mnoho úspěchů jako např. 1. místo v MMČR ve třídě E1 + 2000, či druhé místo v Divizi 2 v roce 2014. Vloni skončil ve třídě E2-SH +2000 na 3. místě. Sezóna 2015 však byla pro Meixnera obzvlášť náročná, především z důvodu těžké havárie.

 

Co pro vás znamená obnovení Octavia Cupu?

Již v dřívější době jsem měl možnost pozorovat starší ročník Octavia Cupu, který byl hodně poutavý a zajímavý. I já jsem začínal v závodech do vrchu s prvním modelem Škoda Octavie a byla to dobrá zkušenost. Již delší dobu mě lákalo jezdit okruhové závody a Octavia Cup se mi jeví jako perfektní příležitost. Octavia Cup je navíc vyvážený z hlediska investic a pro mě je to další nová zkušenost v závodech. Na celou sezónu se velmi těším, určitě to bude spousta adrenalinu, zábavy a nových zkušeností.

 

Jak se vám líbí kalendář první sezony?

Kalendář mi vyhovuje. Možná bych nějaký závod přidal díky atraktivitě bývalého Octavia Cupu. Pro mě je to něco nového, jelikož jsem se teď dlouho pohyboval v závodech do vrchu. Brněnský okruh již znám, tam jsem pár závodů už odjel. V Mostě a na Slovakia Ringu jsem měl možnost párkrát testovat. Tento rok bude především o poznávání nových tratí a hlavně o sžívání se s novým autem. Občas si odskočím i na vrchy. Závody se nekryjí, takže budu trénovat i v závodech do vrchu.

 

Jak se vám líbí formát sezóny a prize money?

Model těchto závodů se mi líbí, má určitě potenciál a doufám, že se někteří organizátoři v ČR nechají inspirovat tímto modelem. Prize money je určitě důležitá motivační složka každého závodu, bohužel v MMČR se rozdávají peníze pouze reprezentantům a spoustu dobrých závodníků na ně nedosáhne a nijak je to nemotivuje. Tento postup v Octavia Cupu je určitě pozitivní a věřím, že zvýší prestiž a sledovanost tohoto seriálu.

 

Jak náročný bude přechod z vrchů na okruhy?

V závodech do vrchu už jsem dosáhl slušných výsledků a mám rád nové výzvy. V polovině roku 2015 jsem měl na Pezinské Babě nepříjemnou havárii, která mě na 4 měsíce vyřadila ze závodů. Příchod do Octavia Cupu je pro mě něco nového a je to o tom posunout se dál. Už jen díky najetým kilometrům.

 

Jaké jsou vaše cíle pro první sezónu?

Cíl pro tuto sezónu je hlavně si to užít, hodně testovat a seznámit se s novou technikou. Snad budu mít i trochu výhodu díky tomu, že jsem poslední 4 roky jezdil s přeplňovanými auty, což odpovídá i specifikaci nové Octavie, a pokud to půjde tak se třeba i dobře umístit.

 

IMG 1960

 

Tomek Rzepecki

Rodina Rzepeckých je opravdu závodnická rodina. Závodí oba bratři, i jejich otec. A právě bratři Adam a Tomasz se zúčastní první sezony nové generace Škoda Octavia Cupu. Oba navíc umí s vozem s přední poháněnou nápravou, jakým je např. Renault Clio Cup. Tomek je polským okruhovým šampionem z roku 2014.

 

Co pro Vás znamená obnovení Octavia Cupu?

Popravdě moc nesleduji historii různých pohárových závodů, takže pro mě je to klasický pohárový šampionát. I tak se ale maximálně těším na účast v Octavia Cupu. Pohárové závody mi dají příležitost zlepšovat se a já vím, že je to další krok v mé kariéře.

 

Jak se Vám líbí kalendář první sezony?

Jel jsem na všech tratích v kalendáři, kromě Hockenheimu. Tam jsem se zúčastnil pouze jednoho tréninku, takže si myslím, že to bude trať, se kterou budu mít problémy. Ostatní tratě poměrně dobře znám.

 

Jak se Vám líbí formát sezony a podoba prize money?

Podle mého názoru je formát závodního víkendu v pořádku. Popravdě jsem neslyšel nic o prize money v Octavia Cupu, ale to je asi pro mě dobře.

 

Jaké jsou Vaše cíle pro první sezonu?

Určitě nechci být poslední, to je jasné. Nikdy jsem nejezdil s tímhle typem vozu, takže se budu snažit naučit se toho nejvíce, co jen půjde. Budu spokojený, když se budu v závodech pohybovat někde uprostřed startovního pole.

 

 

Adam Rzepecki

Rodina Rzepeckých je opravdu závodnická rodina. Závodí oba bratři, I jejich otec. A právě bratři Adam a Tomasz se zúčastní první sezony nové generace Škoda Octavia Cupu. Oba navíc umí s vozem s přední poháněnou nápravou, jakým je např. Renault Clio Cup, VW Golf Cup nebo Seat Leon. Adam je trojnásobným polským šampionem a účastníkem Volkswagen Golf Cupu.

 

Co pro Vás znamená obnovení Octavia Cupu?

Jsem rád, že se Octavia Cup vrací. Pokud by se tak nestalo, měl bych problém s tím, že bych nevěděl, kde budu v roce 2016 závodit. Slyšel jsem od přátel, kteří v Octavia Cupu v minulosti startovali, že šampionát dává mnoho zajímavých příležitostí, je zde výborná organizace a také dobrý vůz. Doufám, že to bude letos podobné a třeba I ještě lepší.

 

Jak se Vám líbí kalendář první sezony?

Kalendář je skvělý. Podle mě mohl kalendář obsahovat klidně ještě další dvě tratě, protože jsem opravdu hladový po závodění. Samozřejmě je škoda, že se nebude závodit v Polsku v Poznani. Závodil jsem na všech tratích v šampionátu, takže doufám, že mi znalost tratí pomůže být vysoko v každém závodě.

 

Jak se vám líbí formát sezony a podoba prize money?

Závodní formát je skvělý. Musíte si rychle porozumět s danou tratí, protože máme jen jeden trénink, tak abysme správně nastavili vůz. Bude to výzva, protože hned po tréninku je kvalifikace a superpole. Doufám, že bude často v kvalifikaci v TOP5. Na závody budu dost netrpělivě čekat.

 

Jaké jsou Vaše cíle pro první sezonu?

Když se dívám, čeho jsem dosáhl za tři roky ve VW Golf Cupu, tak jsem připraven na něco vice. Sezonu po sezoně jsem lepší a silnější a ta loňská byla dost výživná. Musím přiznat, že chci stát na stupních vítězů tak často, jak jen to bude možné. Společně se svým trenérem tvrdě pracujeme, jelikož chceme, aby letošní sezona byla velkým krokem v mé kariéře.

 

Zdroj: octaviacup.cz

Foto: JM