říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Serál FIA CEZ odstartoval na Hungaroringu

IMG 0780

 

Sezóna začala na maďarském Hungaroringu.

Okruhové mistrovství středoevropské zóny, odstartovalo na maďarském Hungaroringu. Netradičně se jelo pouze do soboty, protože Maďaři se patřně chystali slavit 1. máj.

Většina týmů tedy na Hungaroring přijížděla ve středu a pak již následovalo známé kolečko technických a administrativních přejímek, volných tréninků a pak kvaifikací a na závěr vlastních závodů.

Nejnabitějí startovní pole bylo v divizi 4 dvoulitrů a nejsilnějších aut nad dva litry. Téměř dvě desítky strojů se sjely také mezi formulemi, přičemž i zde byli několíkanásobně zastoupeni i Češi.Vše navíc doplnili klání s účastí převážně místních jezdců, tajže na trati bylo rušno od rána do večera.

Již v kvalifikaci se potvrdila rychlost přeplňovaných dvoulitrů, které se díky administrativní chybě objevily ve dvoulitrové třídě. Atmosférické dvoulitry, tedy vozy, které do třídy skutečně a tradičně patří, proti nim samozřejmě neměly šanci a tak zelené Lotusy Petra Mandelíka a Petra Krejčího ztrácely na kolo více než čtyři sekundy. Lotus Exige brněnského týmu KT mtorsport , který zde ještě v nedávné minulosti suverénně kraloval, tak do závodu vyrážel ze třetí řady a pátého místa a druhý pak ze čtvrté řady. I když na rychlosti nic neztratily. Naopak, Mandelík se po pauze dokonce zrychlil.

Velmi zajímavé startovní pole , čítající 23 vozů, se sjelo v nejsilnější divizi 4. K vidění v něm byly BMW Z4, které mimochodem vloni brázdily šampionát ADAC GT masters, ale také největší novinka stejné automobilky, BMW M6 GT3, či nové Lamborgini Huracán. Divize 5 se také začíná celkem slušně rozrůstat a navíc na tom mají podíl právě našinci, když přijely dvě Pragy R1 a dosud výhradně vrchařský tým Nutrend racing Václava Janíka . Ten přijel se dvěma plackami Norma sbírat nové zkušenosti a má v plánu i další závody, i když kvůli termínovým kolizím nemůže absolvovat úplně kompletní okruhový šampionát..

Na čele sprintu D4 se po kvalifikaci srovnali Aleš Jirásek s Pragou R1, Jakub Knoll s BMW Z4 GT3 a Miro Konopka s Lamborgini Huracán a další.

A zatímco do sprintu nejsilnějších speciálů divize 4 bylo přihlášeno 23 jezdců, do hodinovky Endurance to bylo jen o jeden vůz méně. A také zde byly k vidění BMW Z4, BMW Alpina i tradiční BMW M3 GTR, dále Pragy, Norma, Lamborgini Huracán, Ferrari 430 GT2, Renaulty a další a další vozy. Mnozí jezdci pak měli v plánu zúčastnit se nejen obou sprintů, ale i závěrečné hodinovky.

 

 

Již v pátek pak přišly na řadu první závody, které se obvykle jezdí až v sobotu. Nejatraktivnější byla samozřejmě kategorie nad dva litry, kde se objevilo hned několik nových a rychlých speciálů.

Zde výborně odstartoval Slovák Miro Konopka se žlutým Lamborgini, který těsně za svými zády nechal dvě BMW Z4 i všechny další závodní speciály. Nicméně vedení neudržel a před něj se brzy k velké radosti týmu Šenkýř Motorsport po krásném předjížděcím manévru dostal Jakub Knoll s BMW Z4.

Konopku v další fázi závodu předjel neméně elegantně také Brňan Jakub Kubas rovněž se Z čtyřkou, ale na Knolla začal lehce ztrácet a zdálo se být rozhodnuto. Za nimi pak sváděli další krásný souboj Miro Konopka s lehkou Pragou R1 Aleše Jiráska, jedoucí ovšem v Divizi 5.

Těsně před závěrem se zřejmě díky předjíždění pomalejších vozů o kolo zpět začal Kubas dotahovat na Knolla. Oba vozy se dostaly dokonce do těsného kontaktu a v předposlední zatáčce okruhu zaskočený Knoll lehce vyjel ze stopy, čehož Kubas okamžitě využil a obě rychlé Z čtyřky si tak vzájemně prohodily pořadí na čele.

V následující vracečce před cílovou rovinkou pak na vedoucí jezdce čekal Safety car, který tak ukončil veškeré boje tohoto závodu. Pro vítězství si dojel Brňan Jakub Kubas. Stříbrný za Kubasem dojel Jakub Knoll se stejným vozem, přičemž rozdíl mezi oběma byl pouhých 35 tisícin sekundy. A zatímco Kubas zářil spokojeností, Knoll naopak příliš nezářil. Tak zkušený jezdec,ostřílený ze startů z prestižního šampionátu ADAC GT Masters, by jistě neměl dělat podobné chyby,když ztratil své celkem jasné vedení.

Miro Konopka s Lamborgini dojel 15 sekund za vítězem a nakonec tedy vybojoval bronz , který uhájil před Alešem Jiráskem s Pragou R1. Ten se zároveň mohl radovat ze suverénního vítězství v divizi 5.

Pátá příčka patřila nejžhavější novince mnichovské automobilky, kterou se podařilo získat slovenskému týmu Trevor racing, tedy krásnému BMW M6 GT3 a slovenskému pilotovi Jiřímu Malchárkovi. Ten se s vozem vlastně teprve seznamoval, ale patá příčka je slušný úvod sezóny. I když na druhou se čekalo, že vůz bude ještě rychlejší.

Velmi spokojen pak byl vrchař Václav Janík, jenž při svém prvním startu na okruzích a na pro něm zcela neznámém okruhu Hungaroring dokázal zajet šestý celkově, ale hlavně druhý vdivizi 5. Do této chvíle zkušený vrchař samozřejmě nemohl znát ani pojem předjíždění a už vůbec ne hromadný start, který s sebou přináší řadu nástrah. Ale Janík vše zvládl na jedničku a v cíli mohl být velmi spokojen. Škoda jen, že do bojů nakonec prakticky nezasáhla druhá Norma jeho týmu, u které hned v trénincích „odešel“ motor.

 

 

Dvoulitry a organizační problém

Mnohem skromnější české zastoupení měly dvoulitry, kde se ve srintu objevily pouze dva zelené lotusy z Brna a jezdci Petr Mandelík, který se do závodního kokpitu vrátil po loňské pauze, a Petr Krejčí. Již v kvalifikaci je ale čekalo poměrně nemilé překvapení v podobě zařazení čtyř vozů kategorie TCN 2 španělské homologace s dvoulitrovými turbomotory do této třídy díky administrativní chybě. Na tu byli pořadatelé opakovaně upozorňováni, nicméně bez efektu a náprava se nekonala v prvním ani v dalších závodech.

Tyto vozy patřící dle řádú do kategorie do 3.5 litru byly samozřejmě nesrovnatelně rychlejší. a tak nebyla šance skončit lépe, než na pátém místě celkově, což dokázal bezchybně jedoucí Petr Mandelík. Je ovšem pravděpodobné, že po přislibeném „zrušení“ čtveřice vozů s turby, bude zaslouženým vítězem právě on.

Zlato si vybojoval Srb Milovan Vesnič se Seatem Leon race před zástupkyní jemnějšího pohlaví , domácí Edinou Bús s podobným vozem. Tyto vozy ale mezi dvoulitry nemají co dělat a vše bude mít ještě dohru tzv. u zeléného stolu. Jak již jsme naznačili.

Petr Krejčí s druhým Lotusem dojel osmý a hned za ním pak nejrychlejší Slovák a veterán okruhových závodů Julo Konček, kterého závodění stále hodně baví, s vozem Vauxhal Vectra STC.

 

 

Čtyři Češi ve formulích

Okruh, dlouhý 4 381 metrů, se vydaly zdolávat také jezdci formulových monopostů, kterých se sjelo celkem 18. A ani mezi nimi se neztratili ani Češi, kteří byli na startu čtyři. Závod vyhrál Maďar Tamás Rónai s dvoulitrovou formulí Renault před svým krajanem s pěkně maďarským jménem, János Magyar. Ten jel s Formulí Master Tatuus Honda a ztratil na vítěze 687 tisícin sekundy.

Nejrychlejším Čechem, který se dostal na stupně vítězů, byl Antonín Sůs s další ef trojkou, Dalarou 302. Bronzový muž ztrácel jen sekundu a 520 tisícin.Celkově pátá příčka patřila Antonínu Chabrovi se šestnáctistovkou Van Diemen 05 a hned za ním dojel Petr Samek s dvoulitrem Renault.

Nejmladším Čechem víkendu byl Teprve 14 letý Petr Semerád. Tedy syn Josefa a bratr Martina ze závodnické rodiny Semerádů. Půjčil si formuli Gloria od jiného talentovaného mladíka, Tomáše Koreného. Semerád pak předvedl parádní jízdu a dokázal se propracovat přes několik soupeřů. Patrně po menším kontaktu s jedním ze soupeřů, který se jej pokoušel předjet, mu však začala ucházet zadní pneumatika, takže vůz přestal být ovladatelný a mladý jezdec vybojované pozice zase ztratil.

Nicméně nejmladší z rodu Semerádů ukázal, že je bojovník i talent, když hned při prvním okruhovém startu předvedl skvělý výkon a dokázal předjíždět zkušenější soupeře a dojel druhý v Národní formuli. A nic na tom nemění ani fakt, že účast v této divizi není nijak oslnivá. Připomeňme především, že tento mladík umí ve svém věku velmi dobře jezdit se čtyřkolkou Lancer EVO IX, ale formule vyžaduje přece jen zcela odlišné závodnické návyky.

 

 

IMG 0800

 

 

Program úvodního letošního víkendu závodů středoevropské zóny, včetně českého šampionátu, na maďarském okruhu Hungaroring, vyvrcholil v sobotu druhými závody všech vypsaných kubatur a na úplný závěr se jela hodinovkou.

Ve dvoulitrech se opakovala podivná situace z předešlého dne, přičemž skutečným dvoulitrům kraloval Petr Mandelík s Lotusem Exige . Ten doslova uštval rychlého Kastratoviče s Renaultem Clio, který v závěru jízdy z vedoucí pozice havaroval. Předtím si ezdci pořadí dvakrát vzájemně prohodili a neustále spolu byli v kontaktu. Brněnský závodník na svého rychlého soupeře neustále tlačil a naznačoval a pokoušel se o předjetí až krátce před závěrem Kastratovič nezvládl řízení a skončil ve svodidlech.

Další Čech a Mandelíkův týmový kolega Petr Krejčí rovněž s lotusem pak byl bronzový. Především pak zelený závodní bez problémů fungoval a tak se mohl třetí Petr z brněnského týmu, Levíček, připravovat na svůj podvečerní závod.

V Národní formuli byl nejrychlejší Tomáš Chabr a druhý Tomáš Korený. Ten se vrátil za volant svého vozu, který si o den dříve vyzkoušel Petr Semerád. Ve dvoulitrech skončil druhý Petr Samek a mezi formulemi 3 pak také druhý Antonín Sus.

 

Havárie ještě před startem sprintu D4

Veškerá očekávání dramatických soubojů pak překonal start druhého sprinttu divize 4 nad dva litry. Ještě při najíždění vozů v zaváděcím kole došlo k havárii, která značně ochudila celé startovní pole. Navíc faktem zůstalo, že několik největších favoritů a nejsilnějších vozů vůbec nemohlo vyrazit do závodu. Přitom zásadním důvodem problému byl domácí jezdec Lekeny s vozemRenault RS 01. Ten známým kličkováním po trati zahříval pneumatiky, jenže při tom dostal hodiny. Jakub Knoll zastavil, aby se vyhnul kontaktu, ale zhasl mu motor a než nastartoval, předjeli ho ostatní soupeři. Pak se proplétal startovním polem, aby se vrátil na svoji pozici na čele startovního pole. Jenže potom se pro změnu nepovedl startovní manévr. Část jezdců správně čekala na „zelenou“, někteří nedočkavci ovšem vyrazili.

Zásadní to bylo v případě Malchárka který tak z trati ještě na startovní rovince smetl Kubase. Do kolize se pak dostali i někteří další a tak startovní pole bohužel zbytečně zchudlo. Celý závod, včetně popisovaného karambolu, pak bude k vidění v televizním pořadu Svět motorů již v úterý večer.

Nejrychlejší byl nakonec Aleš Jirásek s Pragou R1, absolutní vítěz a zároveň vítěz Divize 5, kde skončil druhý Václav Janík s Normou. Šternberský jezdec se tak na okruzích poměrně rychle zabydlel a přechod z vrchů mu nedělal problémy. V celkovém pořadí se mezi ně vešel jenom Miro Konopka s Lamborgini, tedy vítěz divize 4. Další příčka celkově a druhé místo v divizi patřila Jakubovi Knollovi s BMW Z4. Čeští jezdci se tedy nakonec slušně prosadili. Pouze Jakub Kubas, vítěz prvního sprintu, skončil nezaviněně v boxech a jeho mechanici se snažili opravit BMW Z4 na start v závěrečném závodu víkendu.

 

Endurance a tedy hodinovka na závěr.

Úplný závěr obstarala hodinovka, v níž mohli v posádce startovat dva jezdci, ale hned v několika vozech jel pouze jediný pilot. Bohužel, závod ovlivnil již zmíněný karambol ve sprintu a tak několik vozů nakonec chybělo. Výborně jezdil především Filip Sládečka s BMW Z4, další rychlý jezdec Šenkýřova týmu, kterému patřilo absolutní vítězství. Až na druhou příčku se nakonec dostalo domácí duo Lekény -Lekény s Renaultem RS 01. Mimochodem, právě tento vůz vlastně způsobil zmíněnou nehodu ve sprintu.

A na stupních vítězů opět nechyběl ani Miro Konopka,který patřil mezi nejpilnější závodníky víkendu. A také nejúspěšnější. Za zmínku jistě stojí i úspěšná premiéra Dana Skalického s BMW Alpina. Přes rezervy, které ve své jízdě zkušený pilot shledával, skončil absolutně čtvrtý, navíc třetí v D4. Také on jel oba sprinty a na závěr Endurance, navíc střídal své osvědčené BMW M3 a BMW Alpina, takže si musel zvykat na odlišné jízdní vlastnosti obou vozů¨.

Ne všem jezdcům bylo přáno dojet až do cíle. Hned po sedmi, respektive devíti ujetých kolech, své stroje odstavili oba jezdci vozů Praga R1, kteří nechtěli riskovat zničení motoru a vážnější škody ....

Právě v těchto chvílích do závodu ovšem naopak opožděně nastoupila posádka Kubas Palmi s po nezaviněné nehodě opraveným BMW Z4. S takovou ztrátou samozřejmě nemohli na výraznější úspěch pomýšlet, ale alespoň vyzkoušeli techniku a také pořádně procvičili zručnost týmu mechaniků. Ti náročnou opravu zvládli, ale chybělo jim ještě pár minut, aby vůz mohl vyrazit z vybojované pozice na startovním roštu.

Příští podnik středoevropského a zároveň českého šampionátu bude hostit již v polovině května rakouský Red Bull Ring.

 

Text: fia-cez.com/P. Jelínek

Ilustrační foto: JM