říjen 23, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Velká cena Ruska F1

afc6b17c 0441 4069 8bcf 7229175609eb

 

Valtteri Bottas v Mercedesu vyhrál Velkou cenu Ruska se strategií jedné zastávky v boxech. Byla to jeho první vítězná Velká cena. Téměř všichni jezdci zvolili strategii jedné zastávky v boxech tak, jako tomu vždy v Soči bylo. Fin se dostal do vedení v první zatáčce po startu na ultraměkké směsi ze třetího místa za vozy Ferrari, v průběhu závodu přezul na superměkkou směs. Sebastian Vettel přezul o šest kol později a využil nové pneumatiky ke stíhání Bottase v závěrečných fázích závodu. Všichni piloti z top 8 zvolili strategii ultraměkká - superměkká směs.

 

Mario Isola, vedoucí závodního oddělení pro automobilový sport Pirelli:

“Strategie Velké ceny Ruska byla podle očekávání, navzdory brzkému vyjetí safety caru a teplotám, které byly nejvyšší, co jsme zatím o víkendech viděli. Na levé přední pneumatice se u některých pilotů vytvářelo malé množství puchýřů v důsledku zatížení v dlouhé třetí zatáčce, ale neovlivnilo to výkon pneumatik. Hladký povrch znamenal strategii jedné zastávky pro drtivou většinu závodníků a nízké opotřebení pneumatik podle očekávání. Viděli jsme různá načasování zastávek v boxech, zejména u Bottase a Vettela, což dělalo závod vzrušující až do konce”.

Pravdometr:  Strategicky se závod vyvíjel podle očekávání. Mysleli jsme, že nejrychlejší strategií bude závod s jednou zastávkou v boxech se startem na ultraměkké směsi a přezutím na superměkkou směs po 26. kole. Bottas zajel do boxů v 28. kole, šest kol před Vettelem. Načasování všech zastávek bylo také ovlivněno brzkým vyjetím safety caru.

Text a foto: Pirelli