říjen 23, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Vettel vyhrál v Monaku

5f3cf6c0 b98d 4ced 93d2 ba7b3e3ada0d

 

Sebastian Vettel s Ferrari vyhrál Velkou cenu Monaka se strategií jedné zastávky s použítím ultraměkké směsi následované superměkkou, jak jsme očekávali. Zvolil delší první stint než jeho týmový kolega Kimi Raikkonen, který skončil druhý.

Stejnou strategii zvolil také pilot Red Bullu, Daniel Ricciardo, aby získal dvě pozice oproti startu a skončil na bedně. Jenson Button s McLarenem a Pascal Wehrlein ze Sauberu zkusili dřívější pit stop a doufali v získání pozic na trati.

Většina jezdců zvolila strategii jedné zastávky v boxech, ačkoli někteří se pokusili o alternativní přístup. Max Verstappen s Red Bullem přezul při vyjetí sefaty caru zhruba 15 kol před koncem na poslední sadu ultraměkké směsi ve snaze dostat se před Mercedes Valtteriho Bottase.

Lewis Hamilton s Mercedesem odstartoval z 13. místa s dlouhým prvním stintem na ultraměkkých pneumatikách. Na průběhu závodu se podepsala dvojice defektů na výjezdu z první zatáčky ke konci závodu. Když pomineme vyjetí safety caru, viděli jsme v Monaku jeden z nejrychlejším závodů. Nejrychlejší kolo zajel Sergio Perez z Force India, které bylo o vice než tři vteřiny rychlejší než v roce 2016 (času bylo dosaženo už ve druhém dnešním kole).

Mario Isola, vedoucí závodního oddělení pro automobilový sport Pirelli:“Přestože bylo jasné, že strategie jedné zastávky je optimální, viděli jsme velmi širokou škálu možností, kdy pit stop zvolit. Jak jsme očekávali, bylo opotřebení pneumatik nízké, což dovolilo dlouhé stinty i přes vysoké teploty trati a využití ultraměkké směsi. Gratulujeme Ferrari za první a druhé místo na tomto speciálním okruhu”.

 

TZ a foto Pirelli