říjen 23, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Porotci Zlatého Volantu vyberou z více než 200 jmen vítěze všech tradičních kategorií

zlaty volant

 

 Odbornou porotu složenou mimo jiné z 35 sportovních novinářů a oborových opinion lídrů čeká náročný výběr těch nejlepších motoristických sportovců roku 2017. Vítězné trofeje si odnesou vítězové tradičních kategorií: závody na okruzích, rally a maratony, autokros a rallyekros, závody do vrchu, motokáry a v neposlední řadě Zlatá řídítka pro nejlepšího motocyklového závodníka a Zlatý pohár pro výherkyni ceny Elišky Junkové pro nejlepší ženy v motorsportu.

„Porotce čeká náročný výběr, protože když se sečtou všichni nominovaní ze všech kategorií, je to v součtu něco přes 200 jmen,“ říká ředitel pořadatelské agentury Pozitif Martin Tománek.

V kategorii okruhových závodů bylo nominováno celkem 29 jezdců. Mezi nimi nechybí například letošní vítěz mistrovství Evropy cestovních vozů ETCC Petr Fulín, který již Zlatý Volant vyhrál v letech 2013 a 2014, vítěz Ranault Clio Cupu Central Europe Tomáš Pekař nebo loňský vítěz této kategorie Adam Lacko, který zvítězil v letošním mistrovství Evropy tahačů.

Rally a maratony je kategorií s celkem třiadvaceti nominovanými. Jejich výčet zahrnuje jména jako je mnohonásobný držitel Zlatého Volantu Jan Kopecký, který má 4. místo z mistrovství světa, Ondřej Bisaha, který ukořistil první místo ve FIA Central Rally Trophy, Martin Březík, vítěz CEZ v kategorii produkčních vozů, Egon Smékal, vítěz letošní Rallysprint série nebo Filip Mareš, který pro sebe získal jedny z předních míst hned v několika kategoriích mistrovství Evropy.

V kategorii autokros a rallykros se o přízeň poroty uchází celkem 27 nominovaných jezdců. Mezi nimi třeba Roman Častoral, který skončil první v CEZ v rallyekrosu v kategorii SuperTouringCars 2000 a také první v MM ČR v rallyekrosu v kategorii Super TC-2000. Dále také Aleš Fučík vítěz ME v autokrosu v kategorii TouringAutocross držitel druhého místa v MM ČR v autokrosu v kategorii TouringAutocross.

V závodech do vrchu bylo nominováno celkem 22 závodníků, mezi nimiž je například Tomáš Vavřinec, který se letos umístil druhý na mistrovství Evropy v kategorii 1, Václav Janík, který vyhrál v IHCC v kategorii 2 také v CEZ v kategorii 5. Dále pak třeba Ondřej Chytil, Jiří Kubíček nebo Josef Michl, který každý zvítězili v jiné kategorii mistrovství Evropy historiků.

Kategorie motokáry nabízí 18 nominovaných. Ze seznamu vyčívají jména jako je mnohonásobný vítěz této kategorie Adam Kout, dále třeba Patrik Hájek, který skončil druhý v ME v kategorii KZ a druhý ve WSK Super Master Series v kategorii KZ2.

Co do počtu nominovaných je nejpočetnější anketa Zlatá řídítka, která nabízí celkem 85 závodníků na dvoustopých vozidlech. Ti pochází z celkem šesti podkategorií: dragstery, enduro a maratony, motokros, sajdkárkros, freestyle, supermoto, dále závodníci na ploché dráze, závodníci na silničních motorkách a v neposlední řadě také trial.

Z početné nabídky nominovaných vyčnívají třeba jména Ondřej Klymčiw, který závodí v Rallye Dakar a letos skončil jedenáctý, Libor Podmol, který dovezl 11. místo z mistrovství světa ve freestylu, plochodrážník Václav Milík, který vyhrál Zlatou přilbu v Pardubicích, ale závodil také na mistrovství světa i Evropy, Karel Abraham, který skončil 20. na MS v MotoGP, nebo Marek Červený, držitel druhé místo v Internation Road Racing.

Mezi ženami nominovanými na zvláštní cenu Elišky Junkové je celkem 8 jmen. Výherkyně této soutěže získá Zlatý pohár. Mezi nominovanými jsou třeba Barbora Holická, vítězka letošního dámského poháru ČR v rally, nebo Petra Němcová, spolujezdkyně Egona Smékala, vítěze Rallysprint série.

„Věřím, že porotci přistoupí k volbě zodpovědně a že v každé kategorii skutečně vyberou nejlepší z nejlepších,“ říká závěrem Martin Tománek.

 

 

Rozhodnou lidé: na webu ankety Zlatý volant bylo spuštěno hlasování veřejnosti ve třech kategoriích.

Od pondělka 18. prosince mohou lidé hlasovat ve třech kategoriích ankety Zlatý volant. Hlasy lidí rozhodnou o sportovním autě roku, motoristické události roku a také v premiérové kategorii ekologický počin roku. Hlasování probíhá online na webu zlatyvolant.cz, a to bez nutnosti předchozí registrace. „Snažili jsme se vyvinout pěkné a přehledné prostředí, protože nám jde o to dostat k hlasování co nejvíce lidí. Nechceme je zdržovat zbytečnou administrativou. S trochou nadsázky lze říci, že jediné, co je může zdržet, je vlastní nerozhodnost,“ říká Martin Tománek z pořadatelské agentury Pozitif. Hlasování je možné od 18. prosince do 31. ledna.

Každý návštěvník webu může hlasovat v každé z anket z každého svého zařízení jednou. Systém funguje na bázi cookies, takže když člověk odhlasuje na počítači a posléze ze svého chytrého telefonu, hlasy se započítají oba. Důležitým aspektem je, že po odeslání svého hlasu může návštěvník zobrazit průběžné výsledky. V případě, že na tom jeho favorit nebude tak dobře, jak by si přál, může mu zkusit zajistit další hlasy například mezi svými přáteli. Výzvám a apelům se meze nekladou. Vyjádření podpory ve veřejném prostoru je v souladu s pravidly.

Anketa o nejlepší sportovní auto roku nabízí 29 modelů, které spatřily světlo světa v roce 2017. Jedná se o modely automobilek z celého světa a svého zástupce mezi nimi má mladoboleslavská škodovka v podobě modelu Octavia RS 245. „Lidé mohou hlasovat jak pro překrásná a velmi drahá auta jako je Ferrari, Lamborghini nebo Mercedes-Benz AMG, tak pro mnohem dostupnější ostré hatchbacky jako jsou Toyota Yaris GRMN, Hyundai i30 nebo VW Golf R. Jsem upřímně zvědavý, jakému modelu dá hlas lidu přednost,“ konstatuje Tománek.

Motoristická událost roku nabízí k výběru devět v Česku se uskutečnivších podniků z různých motoristických oblastí. Na výběr je novopacký autokros, MotoGP v Brně, Barum Rally Zlín, mostecké Czech Truck Prix, brněnské Boss GP, pardubická Zlatá přilba, závod ETCC v Mostě, FMX Gladiator Games a Red Bull Air Race.

Mezi fanoušky benzínu a spálených pneumatik může nová anketa o ekologický počin roku vzbudit jistou kontroverzi. „Setkali jsme se s různými reakcemi. Podle našeho názoru je důležité mít na paměti, že alternativní pohony a nové carsharingové platformy nabývají na významu a je potřeba s nimi počítat. Hlasovací portál pro tuto kategorii se od ostatních liší také tím, že u každého nominovaného je uvedený krátký infobox. Osvěta je podle mě klíčová a chtěli jsme přispět minimálně k tomu, že se kovaní petrolheadi alespoň dozví, co je ve světě ekologické dopravy nového,“ vysvětluje Tománek.

O Zlatém volantu:

Zlatý volant je nejstarší česká anketa v oblasti motorsportu, která za dobu svého trvání nezměnila ani svůj název ani hlavní trofej. Uděluje se od roku 1976 nejlepším automobilovým závodníkům. Hlavní trofeje se předávají v šesti kategoriích: Závody na okruzích, rally a maratony, autokros a rallyekros, závody do vrchu, motokáry a osobnost světového motorsportu. Více informací na www.zlatyvolant.cz

 

TZ a foto pořadatele