říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

KARLA HANIKU ČEKÁ MISANO

IMG 3228

Mistrovství světa MotoGP navštíví tento víkend jako 13. podnik sezóny okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli, kde se pojede Gran Premio TIM di San Marino e della Riviera di Rimini.

Závod v Misanu patří díky italským fanouškům a fantastické atmosféře, kterou vytvářejí pro velký počet startujících domácích jezdců, k těm nejlepším v kalendáři Grand Prix.

V blízkosti města Rimini byl 1972 vybudován Misano Adriático Circuit a od té doby prošel několika rekonstrukcemi. V 80. a 90. letech minulého století se zde pravidelně jezdila italská Grand Prix, po několikaleté přestávce se vrátila tato trať 2007 do seriálu MotoGP opět nazpátek. Byla modernizována, a v současné době nabízí okruh Misano Adriatico místa maximálně pro 60.000 diváků. A aby byly splněny požadavky na bezpečnost, tak se nyní 4.200m dlouhá trať jezdí ve směru hodinových ručiček.

Délka okruhu: 4.226 m Šířka: 14m Levých zatáček: 6 Pravých zatáček: 10 Nejdelší rovinka: 565 m Postaven: 1969 Renovován: 2008

Pole Position: 1:42.707 min. (148.1 km/h) Jonas Folger, Kalex-KTM, 2013 Rekord okruhu: 1:43.293 min. (147.2 km/h) Alex Marquez, KTM, 2013 Vítěz 2012: Sandro Cortese (KTM) Vítěz 2013: Alex Rins (KTM)

K Gran Premi TIM di San Marino e della Riviera di Rimini na okruh Misano World Circuit Marco Simoncelli cestuje sice jako lídr šampionátu Australan Jack Miller, ale v zádech má dva velmi nebezpečné jezdce z Pyrenejského poloostrova. A tak nesmíme zapomenout, že v Silverstone byl Miller odmávnut až na P6, u nás v Brně předtím na P5, a také, že tento dominátor první části šampionátu této nejslabší kubatury seriálu Grand Prix stál naposled na nejvyšším stupni při červencové GP Německa na Sachsenringu. Je tedy celkem jasné, že jezdec továrního týmu Red Bull KTM Ajo bude chtít v Misanu skončit minimálně na pódiovém umístění, pokud bude chtít zůstat i nadále lídrem šampionátu.

Po doublu v Katalánsku a v Assenu sice nedokázal Alex Marquez už vyhrát žádný závod, ale díky konstantním výkonům získal důležité body, takže 6 závodů před koncem sezóny je na P2 se ztrátou pouhých 13 bodů za Millerem.

V posledním závodě se stále lepšícím se motocyklem Honda byl Marquez při Grand Prix Velké Británie odmávnut jen o 0.011 sekundy jako druhý, za vítězným týmovým kolegou ze stáje Estrella Galicia 0,0 Alexem Rinsem, který má samozřejmě rovněž šance na titul letošního mistra světa.

Pro úřadujícího vicemistra světa Rinse to bylo jeho první vítězství od Phillip Islandu 2013. V celkovém pořadí ztrácí 29 bodů na Millera. Ovšem tato ztráta by nebyla tak velká, nebýt Rinsovy minely u nás v Brně, kdy si spletl počet kol a projel do posledního kola s vítězným gestem, neboť si myslel, že už je konec závodu na Masarykově okruhu. Než zjistil svůj omyl, tak bylo pozdě něco napravovat a ve výsledcích je uveden až na P9.

Vloni v Misanu vyhrál Rins, ovšem na podiových stupních stál i Marquez (třetí za pozdějším mistrem světa Maverickem Viňalesem), zatímco Miller byl odmávnut na P5.

IMG 1060

Za vedoucím Top-3 je v tabulce zkušený Španěl Efren Vazquez (SAXOPRINT RTG), který v Indianapolis mohl oslavit své premiérové vítězství v GP vůbec: V Brně skončil až na P8, v Silverstone cílový šachovnicový praporek neviděl. Za Vazquezem je další z „veteránů“ této kubatury, pilot týmu Ongetta-Rivacold Alexis Masbou. Francouz vyhrál svůj první závod vůbec právě v Brně, ve Velké Británii mu patřila ovšem až P8.

Mezi dvěma zkušenými piloty Vazquezem a Masbouem, se nachází Romano Fenati (SKY Racing Team VR46). Ital ztrácí 44 bodů na Millera, jeho poslední velký závod vidělo letošní Mugello, bude snad pro něho Misano tím správným místem k návratu na vítěznou cestu?

Černým koněm na domácí trati bude jistě další Ital, pilot týmu Junior Team GO&FUN Moto3 a letošní Rookie Enea Bastianini, ten skončil v Silverstone podruhé v řadě na podiových stupních. A fanoušci v Misanu ho jistě poženou za vítězstvím…

A ve startovním poli uvidíme jedno hodně známé jméno: Zraněného Lucu Grünwalda v týmu Kiefer Racing vystřídá australský talent Remy Gardner, tedy 16letý syn mistra světa půllitrů z roku 1987 Wayneho Gardnera (na motocyklu Rothmans-Honda), a bude to jeho debut ve světě GP.

Náš brněnský Rookie Kája Hanika ve Velké Británii opět bodoval, letos už posedmé, a ačkoliv dokázal v Misanu 2012 vyhrát závod Red Bull Rookies Cupu, tak okruh pod názvem Misano World Circuit Marco Simoncelli příliš v oblibě nemá: „Tato trať rozhodně nepatří mezi mé oblíbené, ale po posledních dvou závodech si myslím, že máme určitě na to, bojovat o dobré bodované příčky v 1. skupině. Doufám, že to bude dobrý víkend a úspěšný závod. Cílem je opět udržet se co nejdéle v první skupině, a posouvat se vpřed. K tomu je ovšem zapotřebí zajet také dobrý čas v kvalifikaci a získat tak výhodnou startovní pozici na roštu“

 

Časový plán pro „Grand Prix San Marina“ + TV přenosy

Pátek, 12. září

09:00-09:40 Moto3 FP113:10-13:50 Moto3 FP2 (přímý přenos Nova Sport)

Sobota, 13. září

09:00-09:40 Moto3 FP3 (přímý přenos Nova Sport)12:35-13:15 Moto3 Qualifying (přímý přenos Nova Sport)

Neděle, 14. září

08:40-09:00 Moto3 Warm-up11:00 Moto3 závod na 23 kol = 97,2 km (přímý přenos Nova Sport, Fanda)

Zdroj: Hanika racing