říjen 23, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

KAREL HANIKA MÍŘÍ NA AUSTRALSKOU GP

IMG 1357

Druhým závodem letošního zámořského turné je „Tissot Australian Grand Prix“, 16. závod letošního mistrovství světa silničních motocyklů, který se jede na malebném okruhu Phillip Island.

Phillip Island je opravdovým domovem australského motocyklového sportu. Ve 20. letech minulého století se zde na otevřených silnicích jezdily automobilové závody, první motocyklové závody se pak jely v roce 1931, a první speciální závodní okruh byl vybudován v roce 1956. Trať byla koncem sedmdesátých, respektive začátkem osmdesátých let přestavěna. V roce 1985 byl okruh zakoupen novým majitelem a nákladem pěti milionů australských dolarů znovu renovován. Seriál mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP se vrátil na Phillip Island opět v letech 1989 a 1990 a od sezóny 1997 se tato trať stala stabilním hostitelem v termínovém kalendáři MotoGP.

Celý okruh je obklopen překrásnou přírodou a nabízí skvělé pohledy na moře. Je jedním z nejrychlejších okruhů v současném kalendáři Grand Prix a fanoušci se vždy mohou těšit na hodně napínavé závody

Délka okruhu: 4.448 mŠířka: 13mLevých zatáček: 7Pravých zatáček: 5Nejdelší rovinka: 900 mPostaven: 1956Renovován: 1988

Pole Position: 1:36.650 min. (165,650 km/h) Maverick Viňales, KTM, 2013Rekord okruhu: 1:37.073 min. (164,9 km/h) Alex Marquez KTM, 2013Vítěz 2012: Sandro Cortese (KTM)Vítěz 2013: Alex Rins (KTM)

Alex Márquez drží před závodem Tissot Australian Grand Prix v Moto3™ první pozici, kterou převzal před Aragon Grand Prix od Australana Jacka Millera.

A nedělním vítězstvím v Motegi zvýšil Španěl Alex Márquez svůj náskok v MS před továrním jezdcem týmu Red Bull KTM Ajo Jackem Millerem na 25 bodů.

Miller pocházející z Queenslandu má před domácím závodem GP pochopitelně stále ještě šance na titul, ovšem po kolizi v posledním kole v Motegi s Dannym Kentem (Red Bull Husqvarna Ajo) ztratil důležité body. Duo Miller – Kent bojovalo o vítězství, v cíli jim ale patřily pouze P5 a P6. Ovšem Millerovi se zatím doma moc nedařilo, nejlépe dojel vloni na P5 s motocyklem FTR Honda.

Márquezův týmový kolega z Estrella Galicia 0,0 Alex Rins vloni v Austrálii vyhríů a aktuálně je v MS na třetím místě. Při Japan Grand Prix udělal hned na začátku chybu a musel se probojovávat celým polem jezdců, až nakonec skončil na P10, což znamená celkově ztrátu na Márqueze 37 bodů.

Romano Fenati (SKY Racing Team VR46) a Efren Vazquez (SaxoPrint-RTG) jsou před Phillip Islandem shodně na P4 se stejným počtem bodů. Zatímco Vazquez byl v Motegi odmávnut na P2, tak Fenati se musel spokojit s P7. Oba dva ale mají stále teoretické šance na titul.

Alexis Masbou (Ongetta-Rivacold), Isaac Vi?ales (Calvo Team), Enea Bastianini (Junior Team GO&FUN Moto3), Danny Kent (Red Bull Husqvarna Ajo) a Brad Binder (Ambrogio Racing) tvoří druhou polovinu Top Ten.

S wild card se představí domácí teenager Olly Simpson s KTM – letošní účastník seriálu Red Bull Rookies Cupu (celkově P11).

Český motocyklový jezdec Karel Hanika tedy pojede podruhé v řadě na neznámém okruhu, ovšem v Japonsku dokázal za P12 získat důležité 4 mistrovské body a svou bodovou sbírku se chystá rozšířit i v Austrálii: „Nemůžu se už dočkat, až se začnu učit úplně nový okruh a sbírat důležité zkušenosti. Víkend v Japonsku mně to šlo velmi dobře a doufám, že totéž bude pokračovat i v Austrálii. Okruh Phillip Island znám pouze z videoher, ale vypadá moc hezky. Každý si ho pochvaluje a tak se opravdu těším. Určitě mně pomůže Joan Olive, můj sportovní poradce v týmu a testovací jezdec KTM, protože ten byl v Austrálii velmi rychlý, a tak doufám, že já taky“.

Zdroj: Hanika racing