říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

KAREL HANIKA PŘED GP MALAJSIE

IMG 3254

Třetím zámořským závodem ve třech týdnech v řadě za sebou je Shell Advance Malaysian Motorcycle Grand Prix, tedy už předposlední závod letošního mistrovství světa silničních motocyklů, který se jede na superrychlé trati Sepang Circuit. Sepang International Circuit v Malajsii byl postaven pro extrémní vysoké rychlosti a nabízí vždy velmi zajímavé závody, neboť je to jeden z nejlepších okruhů na světě. Ve sportovním komplexu o rozloze 930 čtverečných kilometrů můžeme najít kromě domů a hotelu také nákupní centrum, golfové hřiště a další sportovní možnosti.

Celý komplex má hodnotu 50 milionů britských liber a byl postaven během pouhých 14 měsíců. První závod se zde konal v dubnu 1999 a byla tím zároveň vysoko položena laťka pro další okruhy na světě. Čtyři pomalé zatáčky, po kterých následuje dlouhá rovinka a dalších deset středně rychlých zatáček, to vše nabízí hodně předjížděcích možností a trať je tím přizpůsobena vysokým rychlostem. Nejdelší okruh seriálu Grand Prix je charakteristický vysokými teplotami, které doprovází také velká vlhkost, což samozřejmě klade požadavek na fyzickou zdatnost jezdců.alt

Sepang International Circuit leží přibližně 50 kilometrů jižně od Kuala Lumpur a «Shell Advance Malaysian Motorcycle Grand Prix» se pojede nepřetržitě od roku 1999 už po 16té.

Délka okruhu: 5.543 m

Šířka: 25m

Levých zatáček: 5

Pravých zatáček: 10

Nejdelší rovinka: 920 m

Postaven: 1998

Pole Position: 2:13.867 min. (149,1 km/h) Luis Salom, KTM, 2013

Rekord okruhu: 2:14.339 min. (148,6 km/h) Miguel Oliveira, Mahindra, 2013

Vítěz 2012: Sandro Cortese (KTM)

Vítěz 2013: Luis Salom (KTM)

 

Třetím závodem v zámoří bude po Japonsku a Austrálii Shell Advance Malaysian Motorcycle Grand Prix a pro Alexe Márqueze se tak nabízí další šance na zisk titulu mistra světa Moto3™, ještě před jeho odchodem do kubatury Moto2™, kde bude závodit v sezóně příští.

Pilot týmu Estrella Galicia 0,0 Pilot Márquez vede v šampionátu o 20 bodů a do konce chybí už pouze dva závody; Španěl má ovšem životní formu: V posledních pěti závodech byl pětkrát odmávnut na pozicích, znamenající pódiová umístění.

Jack Miller svým "povinným" domácím vítězstvím jen přidal do ohně v boji o titul mistra světa. Australský tovární pilot z týmu Red Bull KTM Ajo a Hanikův týmový kolega trumfoval na Phillip Islandu o pouhých 0,029 sekund před Márquezem, vyhrál tak závod po sedmi Grand Prix bez vítězství, když naposled to bylo na Sachsenringu v polovině července.

Třetí v celkovém pořadí a zároveň také třetí při závodě na Phillip Islandu, o pouhých 0,032 sekund za Millerem, je Alex Rins a i on má stále pořád teoretické šance na titul mistra světa. Rozdělovat se bude ještě 50 bodů a jeho ztráta před Sepangem a Valencií činí na týmového kolegu Márqueze 41 bodů.

V posledním roce byl odmávnut Rins v Malajsii jako druhý za vítězným Luisem Salomem; Márquez v roce 2013 obsadil P4; Miller pak P6. Všichni tři jmenovaní budou chtít v Sepangu jistě vyhrát, ani od Márqueze se nedá očekávat jízda na jistotu.

Na P4 průběžné klasifikace je pilot týmu SaxoPrint-RTG Efren Vazquez, který v neděli dojel o pouhých 0,044 sekundy za Millerem. Matematicky sice už tento zkušený Španěl nemůže zasáhnout do boje o titul mistra světa, ovšem může sehrát hodně důležitou roli v boji o titul mistra světa v obou posledních závodech

To stejné ale platí pro aktuálně pátého Romana Fenatiho (SKY Racing Team VR46): Ital z týmu Valentina Rossiho se stejně jako Vazquez na Phillip Islandu několikrát zamíchal do souboje o první místo, aby potom v samém závěru závodu havaroval.

Karel Hanika předvedl v Austrálii velmi dobrý výkon, zachoval chladnou hlavu a v závodě, který byl provázen řadou pádů, byl v cíli odmávnut šachovnicovým praporkem na P13.

Český motocyklový jezdec tedy pojede potřetí v řadě na neznámém okruhu, ovšem jak v Japonsku, tak v Austrálii dokázal bodovat a nyní by chtěl bodový hattrick dotáhnout až do konce: „Uvidíme, co se stane o víkendu. Jedná se o třetí po sobě jdoucí týden, po Japonsku a Austrálii, že se musím naučit pro mě zcela nový okruh, ale zatím to pro nás špatné určitě nebylo. Z obou závodů vezeme důležité body, takže doufám, že se i nadále bude stejným způsobem vyvíjet i tento víkend. Pátek budu věnovat naučení se tratě a myslím, že to nebude velký problém, protože poslední dva týdny jsme to udělali také velmi rychle. Jsem si jistý, že to tu bude trochu jiné, protože počasí bude hrát také velkou roli. Mimochodem, tento okruh vypadá hezky a má všechny druhy zatáček. Doufám, že si tuto Grand Prix užiji a získám zde dobrý výsledek“.

TZ týmu