říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

FIA F3 Hungaroring - český jezdec Roman Staněk na pódiu

Stanek 18

Roman Staněk - Hitech

 

První závod F3 na Hungaroringu: Colombo poprvé na bodech a poprvé vítězem

Ital Lorenzo Colombo (ne, není příbuzným dřívějšího pilota F1 Alberta) zažil v sobotu dopoledne nedaleko Budapešti „ráj závodníka“: ve formuli 3 dojel poprvé na bodech – a zároveň i pro svůj první zlatý pohár. Také Charouz Racing System vykročil do maďarského víkendu výborně: Logan Sargeant zajel pro tučné body za 4. místo.

Mladší bratr pilota Ferrari-F1, Charlese, Arthur Leclerc letos sice vyhrál jeden ze sprintů F3 v Le Castelletu, v zásadě ale zůstal (především v porovnání s týmovým kolegou Haugerem) mnoho dlužen. V kvalifikaci na Hungaroringu ovšem ukázal jezdec Premy, že i on v danný den „umí“ a zajel v kvalifikaci před kolegou Dennisem Haugerem, Jackem Doohanem a překvapivě rychlým Davidem Schumacherem (oba Trident) nejrychlejší čas.

 

Pole-position sobotního ranního závodu ovšem připadá dle „sportovních“ regulí FIA dvanáctému páteční kvalifikace – a tím byl úřadující mistr německé F4, Brit Jonny Edgar (Carlin). Za ním se ke startu připravili Ital Lorenzo Colombo (Campos), Japonec Iwasa (Hitech), krajan Caldwell (Prema) a tradičně nejrychlejší z trojice vozů Charouz Racing Systemu, Logan Sargeant. Ostatní jezdci české stáje, Enzo Fittipaldi a Reshad de Gerus směli vyrazit jen z pozic 17. a 27., což na komicky pomalém Hungaroringu neslibovalo body. Podobně na tom byl jediný český borec v poli, Roman Staněk, jehož Hitech-Dallara stačila jen na 15. místo. Ještě hůře na tom byli oba „lokální matadoři“: Maďar Laszlo Toth si dělil s Rumunem Filipem Ugranem svorně poslední stratovní řadu...

 

Snad jen v Monaku je start důležitější, než v Maďarsku – a ten vyšel pod zataženou oblohou nejlépe polemanovi. I když Edgar v první zatáčce svůj vůz lehce přebrzdil, byl schopen uhájit P1 před útočícím Colombem. Za nimi se seřadili Iwasa, Caldwell a Sargeant. Dobrý Staněk postoupil na 13. místo, Fittipaldi na 15. a de Gerus zůstal 27.

 

Zatáčkovitý charakter Hungaroringu poté sice nedovoloval předjetí, junior Red Bullu na špičce ale nebyl schopen svým soupeřům ujet a tak slibovala alespoň sekce na konci cílové rovinky s „požehnáním“ DRS napětí. V 8. z 22 kol byl Edgar „zralý“: Colombo ho právě šikovně vybrzdil, když pro mladého Brita „spadlo slunce z oblohy“ ještě drastičtěji a kvůli problému s náhonem zůstal stát úplně! 20letý Ital, který ve formuli 3 ještě nemá ani bodík, si poté počínal šikovněji a dokázal Iwasovi lehce ujet.

 

6 kol před koncem bylo do sportovního průběhu závodu ovšem zasaženo „uměle a zvenčí“: Frederik Vesti odstavil svůj vůz kvůli defektu v záchytné zóně první zatáčky a to stačilo ředitelsví podniku k tomu, aby na trať vyslalo Safety Car! O výsledku tedy měl rozhodnout sprint na závěrečná 4 kola. Colombo ve voze nedávno zesnulého Adriana Campose ovšem neukázal nervy a udržel rivaly s přehledem za sebou, aby oslavil největší triumf své kariéry. I když poněkud pod stínem ivestigace po zývodě kvůli možnému přestupku za neutralizace...

 

Za ním se pořadí příliš nezměnilo. Iwasa s Caldwellem dojeli pro místa na stupínku stejně tak spolehlivě, jako Charouzův Sargeant. Jediným, kdo předvedl jakýsi progress kupředu byl Nor Hauger, jemuž nakonec patřily body za 6. místo. Jen těsně a tím poněkud nešťastně za body (11. a 12.) dojeli Roman Staněk a Enzo Fittipaldi – oba ale podali uspokojivý výkon, který slibuje možné umístění na bodech při druhém zívodě dnes večer v 17:55h. Vyrazí totiž z první startovní řady.

 

 

Colombo 01

Lorenzo Colombo - Campos

 

Výsledek 1. sobotního závodu:

1. Lorenzo Colombo, Campos

2. Ayumu Iwasa, Hitech

3. Oliver Caldwell, Prema

4. Logan Sargeant, Charouz Racing System

5. Clement Novalak, Trident

6. Dennis Hauger, Prema

7. Alexander Smoljar, ART

8. David Schumacher, Trident

9. Jack Doohan, Trident

10. Matteo Nannnini, HWA

11. Roman Staněk, Hitech

12. Enzo Fittipaldi, Charouz Racing System

24. Reshad de Gerus, Charouz Racing System

 

 

Večerní závod F3 na Hungaroringu se změnil ve festival českého motorsportu!

Český silniční sport nemá v poslední dekádě právě na růžích ustláno, ve formuli 3 na Hungaroringu ale bylo dnes večer projednou jinak: Enzo Fittipaldi dojel Charouz Racing Systemu pro stříbrný pohár a Logan Sargeant pro další 2 body. Statečný Moravák Roman Staněk ubránil senzační 3. místo a slavil největší úspěch své kariéry. Závod vyhrál čistým stylem synovec bývalého pilota F1 Alessandra, Matteo Nannini.

 

Radost dopoledního vítěze Lorenza Colomba trvala bohužel jen něco před hodinku. Groteskní pře-regulovanost motorsportu se totiž postarala o malý skandál. Komisaři seznali, že Ital nechal koncem neutralizace mezi sebou a Safety Carem více něž deset délek vozidla, což vedlo k 5-sekundové penalizaci a jeho sestup na 7. místo hodnocení. Když vezmeme v potaz, jak bezdůvodná právě tato neutralizace vlastně byla a jak rozhodně „zamávala“ výsledkem, pak se motorsport skutečně nebezpečně přibližuje směšné frašce. Ale dobrá, Japonec Iwaza bral rád darované vítězství, Brit Caldwell druhé místo a Charouzův Seargant první umístění mezi top3 sezony.

 

Charouz Racing System tedy dopolende dosáhl silného výsledku a předpoklady k jeho zopakování byly večer skutečně vynikající: 12. místo Enza Fittipladiho v prvním závodě totiž znamenalo pole-position ve druhém a pro české fandy onen večer v pusztě okořenila i skutečnost, že z druhé pozice směl startovat Roman Staněk (Hitech). Druhou startovní řadu tvořili Matteo Nannini (HWA) s Jackem Doohanem (Trident) a třetí David Schumacher (Trident) s Alexandrem Smoljarem (ART), zatímco Sargeant hodlal zvýšit své bodové konto z 10. startovní pozice.

 

Brazilský poleman, vnuk velkého Emersona Fittipaldiho, Enzo (a s ním i tým Charouz Racing System) tedy doufal v perfektní odpich a poté v „husí pochod“ beze změn pořadí, jak ho Hungaroring „umožnil“ již nesčetněkrát. Za krásného počasí vyrazil v Miami žijící jezdec české stáje dobře, udržet za sebou agresivního Nanniniho ovšem dalo dost práce. Povedlo se a z prvního kola se Charouzův pilot vrátil ve vedení před Italem, Staňkem, Smoljarem, Doohanem a Schumacherem. Sargeant obhájil 10. místo, dobrý de Gerus postoupil na 18. pozici.

 

Synovec rockové hvězdy Gianny Nannini ale nepovolil a úvodem 4. kola Fittipaldiho předjel. Enzo, který pro letošek vlastně plánoval především účast v americké sérii IndyLights, měl poté problém udržet lídrovo tempo a musel se soustředit na obranu před dobře naladěným Staňkem. Bezprostředně za Moravákem ovšem číhala další desítka vozů.

 

Pás asfaltu položený do polí u obce Moygorodu na východ od Budapešti a jehož vedení navrhl sám Bernie Ecclestone, pak dělal své pochybné pověsti všechnu čest. Pořadí bodovaných míst se začalo měnit až 7 kol před koncem. Schumacher předjel pátého Doohana, později pokořili Australana i Colombo, Novalak a Sargeant. Lídr šampionátu Hauger pak dvě kola před koncem předjel i Schumachera.

 

Matteo Nannini na špičce ovšem nezaváhal a s náskokem 2,5s na Fittipaldiho slavil velké vítězství. Také pro Charouz Racing System byl výsledek ohromným úspěchem. Mimo druhého Fittipaldiho dojel Antonínovi Charouzovi pro body i 9. Sargeant.

 

Ohromný kus práce odvedl na závěr 22 kol Roman Staněk. Rus Smoljar se na něj nepříjěmně tlačil, pilot Hitechu si ale bez chyby dojel pro největší úspěch kariéry.

 

 

Nannini 09

Matteo Nannini - HWA

Výsledek 2. sobotního závodu:

1. Matteo Nannnini, HWA

2. Enzo Fittipaldi, Charouz Racing System

3. Roman Staněk, Hitech

4. Alexander Smoljar, ART

5. Dennis Hauger, Prema

6. David Schumacher, Trident

7. Lorenzo Colombo, Campos

8.lement Novalak, Trident

9. Logan Sargeant, Charouz Racing System

10. Ayumu Iwaza, Hitech

18. Reshad de Gerus, Charouz Racing System

 

 

Nedělní F3 na Hungaroringu: Znovu dva vozy Charouz Racing Systemu na bodech

 

V mokro-suchém nedělním závodě F3 se prosadil Nor Dennis Hauger a potvrdil tím své jasné ambice na zisk titulu mistra. V uspokojivé formě se znovu prezentoval i tým Charouz Racing System. Jak Enzo Fittipaldi, tak i Logan Sargeant dojeli stáji ze Žebráku pro další body.

 

Nejrychlejší páteční kvalifikace Arthur Leclerc nesebral v pátečních sprintech ani bodík – a tak měl nedělní poleman co dohánět. Hned za ním již ovšem na mokré vozovce čekal na jeho nejmenší zaváhání nejrychlejší pilot maďarského víkendu F3, Dennis Hauger. Za týmovými kolegy Premy se seřadila trojice Tridentu v pořadí Jack Doohan-David Schumacher-Clement Novalak, jíž následovalo duo ARTu, Alexander Smoljar-Frederik Vesti. No a na 8. startovní pozici doufal v dobrý odpich a ve třetí dojezd na bodech Charouzův Logan Sargeant.

 

V čas startu již příliš silně nepršelo, asfalt ale byl hodně mokrý, což stačilo zodpovědným k tomu, aby publikum okradli o řádný start. 30 „hrdinů“ F3 tedy místo závodu kroužilo tři kola za Safety Carem, než se letmým startem vydali do boje o body. Ještě v prvním kole ovšem lehce kolidovali Martins s Rasmussenem a strachem zcela zaslepený ředitel závodu vyslal Safety Car ukvapeně znovu na trať i když oba vozy pokračovaly v jízdě!

 

Na plný plyn se tedy jelo znovu až od 4. kola. Leclerc vedl před Haugerem a Doohanem, Sargenat byl 10., Fittipaldi 14. a Staněk 16.

 

Pršet brzy přestalo a viditelnost se znatelně zlepšila - mokrá trať se ovšem staratla o zajímavý průběh podniku. Na špičce si Leclerc s Haugerem nedarovali ani centimetr, dále vzadu přesvědčil pěknou stíhací jízdou „morálně posílený“ Fittipaldi. V 9. kole demonstroval Hauger svou převahu a převzal vedení, zatímco Fittipaldi již dýchal na záda kolegovi Sargeantovi a společně se tlačili na Caldwella s Iwasou.

 

Po 10 z 20 kol závodu byla ideální stopa de facto suchá – to nemohly vzorkované pneumatiky až do cíle vydržet... 7 kol před cílem převzal Fittipaldi 10. pozici a o 4 kola později měl Antonín Charouz na bodech hned dva vozy, když Brazilec i Američan předjeli Japonce Iwasu.

 

O málo později závod bohužel předčasně skončil. Villagomez otočil ve druhé zatáčce Cohena a do Izraelce vletěl domácí borec Toth. Neutralizovalo se a vítěz Hauger projel cílem před Leclercem, Doohanem , Schumacherem a Novalakem za Safety Carem.

 

Charouz Racing System mohl balit ve spokojené náladě, Fittipaldi se Sargeantem znovu vybojovali body, de Gerus nic nerozbil a dojel 20. Závod Romana Staňka ve středu pole zmařil Niziozemec Cordeel, když do Moraváka vrazil v předposlední zatáčce.

 

Šmpionát F3 pokračuje koncem srpna v Belgii.

 

Výsledek nedělního závodu:

1. Dennis Hauger, Prema

2. Arthur Leclerc, Prema

3. Jack Doohan, Trident

4. David Schumacher, Trident

5. Clement Novalak, Trident

6. Alexander Smoljar, ART

7. Frederik Vesti, ART

8. Oliver Caldwell, Prema

9. Enzo Fittipaldi, Charouz Racing System

10. Logan Sargeant, Charouz Racing System

20. Reshad de Gerus, Charouz Racing System

24. Roman Staněk, Hitech

 

Text a foto: Roman Klemm