říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

WEC se vrací do Spa – a stejně tak i fanoušci!

IMG 3102

Návrat do Spa je dlouho očekávaný, protože svět motorsportu krčí rameny nad dopady globální pandemie.

Poprvé od konání akce v roce 2019 se budou moci fanoušci zúčastnit této sportovní události, kterou musíte vidět, a ti, kteří si ponechali vstupenky na závod 2020, který se v souladu s tehdejšími pokyny konal za zavřenými dveřmi , budou mít tyto vstupenky poctěny, až se vrátí na okruh.

 

FOTOGALERIE 2018

 

Pořiďte si vstupenky již nyní na tuto akci, kterou musíte vidět, za zvýhodněnou kupní cenu 41 EUR (49 EUR na bráně), děti do 16 let mají vstup zdarma. Vstupenky vám umožní volný přístup do paddocku, Fan Zone s různou volnou zábavou a Pit Walk v pátek i sobotu.

 

IMG 3270

 

 

FOTOGALERIE 2017

 

S obrovským počtem 37 vozů, včetně pokročilých Hypercars, silně konkurenčních prototypů LMP2 a exotických sériově založených tříd LMGTE, je WEC připraveno poskytnout zábavu.

 

106 jezdců se má vydat na trať 2. závodu mistrovství světa FIA ve vytrvalostním závodě 2022 ve Spa-Francorchamps ve dnech 5. až 7. května. Okruh v Ardenském lese hostil první evropský podnik WEC v květnu 2012 a je jedním z pouhých dvou okruhů, které byly v kalendáři v každé sezóně posledních deset let, tím druhým je Le Mans. Poprvé od roku 2019 se také TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps vrací do své pozice jako poslední generálka pro týmy a jezdce před červnovým 24 hodinami Le Mans.

 

IMG 3937

 

Kategorie Hypercar bude opět obsahovat čtyři položky, přičemž vítězové 1000 mil v Sebringu a dva vozy Toyota Gazoo Racing GR010 budou mít od úvodního závodu šampionátu nezměněné sestavy. Na čslo 708 Glickenhaus Racing 007 LMH bude brazilský ‚Pipo‘ Derani nahrazen Američanem Ryanem Briscoe, který se připojí k Olivieru Pla a Romainu Dumasovi za volantem TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps. V LMGTE Pro se střetnou Chevrolet, Ferrari a Porsche, přičemž Porsche se snaží rozšířit své vedení v mistrovství světa výrobců po dvojitém pódiu na Floridě. Všech pět vozů má z úvodního závodu sezóny v USA nezměněné jezdecké sestavy.

Vítěz závodu 1000 Miles of Sebring Kevin Estre vyhrál ve Spa-Francorchamps v roce 2020 se svým současným týmovým kolegou Michaelem Christensenem a v roce 2021 s Neelem Janim a bude doufat, že v roce 2022 zopakuje své vítězné výkony v závodech, aby zvýšil své vedení v šampionátu. Třída LMP2 uvidí pro druhý závod sezóny další nárazníkovou mřížku 15 vozů se třemi změnami jezdců mezi 45, kteří závodili v USA. Britský závodník Alex Lynn se připojí k vítězům třídy 1000 Miles of Sebring Oliveru Jarvisovi a Joshua Piersonovi v United Autosports USA Oreca-Gibson číslo 23 a nahradí za volantem Paula Di Restu. Celkový vítěz Rolex 24 v Daytoně z roku 2014 a vítěz 24 hodin Le Mans LMGTE Pro z roku 2016 Sebastien Bourdais se připojí k Nico Mullerovi a Ryanu Cullenovi v 10. závodě Vector Sport Oreca, francouzskému jezdci, který nahradí Mikea Rockenfellera pro závod v Belgii.

 

IMG 2461

 

Alex Brundle se vrací do týmu Inter Europol Competition místo Fabia Scherera a připojuje se k Jakubu Smiechowskému a Estebanu Gutierrezovi v no34 Oreca 07-Gibson. Startovní rošt LMGTE AM je posílen na 13 vozů díky návratu GR Racing Porsche 911 RSR-19 Mikea Wainwrighta, Riccarda Pery a Bena Barkera. Belgičan Jan Heylen se připojí k týmu Dempsey-Proton Racing Porsche číslo 88 pro svůj domácí závod po boku Američanů Patricka Lindseyho a Freda Poordada. Ostatních 11 vozů má nezměněné sestavy jezdců, včetně vítězů třídy 1000 Miles of Sebring, Paula Dalla Lany, Davida Pittarda a Nicki Thiima v no98 Northwest AMR Aston Martin Vantage AMR. TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps víkend začne ve čtvrtek 5. května, s kvalifikací v pátek 6. května, po níž bude následovat 2. kolo mistrovství světa FIA ve vytrvalostním závodě v sobotu 7. května.

TP

Zdroj: FIA WEC