říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

VELKÁ CENA ČÍNY F1

U YNNzCfw7UdiiV5ZdLs2NK9KnUBYwpRoblZOhb63jh6ko62PbGCiHQrPq2At0o5vUNWxas

 Pilot Mercedesu Lewis Hamilton získal v Šanghaji druhé vítězství sezóny a podtrhl svůj status nejúspěšnějšího pilota v historii Velké ceny Číny, na svém kontě má čtyři vítězství, ke kterým startoval z pole position. Nejlepší čtyři jezdci v cíli jeli podle stejné strategie, po prvních dvou stintech na měkkých pneumatikách následoval závěrečný stint na sadě středně tvrdých pneumatik.

Lewis Hamilton během druhého stintu na měkkých pneumatikách zajel nejrychlejší kolo závodu. Hned za nimi následovali jezdci jedoucí podle strategie měkké – středně tvrdé – středně tvrdé, ale k vidění byly i další varianty strategie. Jezdci, kteří podle nich jeli, byli ve výsledkové listině více vzadu, včetně pilota týmu Force India Sergia Pereze, který stavěl v boxech třikrát, a Fernanda Alonsa s McLarenem a obou pilotu Manoru, kteří zvolili strategii měkké – středně tvrdé – měkké. Velká cena se scvrkla na intenzivní strategickou bitvu mezi Mercedesem a Ferrari, když Mercedes dokázal vytěžit maximum ze středně tvrdých pneumatik a Ferrari předvedlo působivé stinty na měkkých pneumatikách a dostalo vedoucí jezdce pod tlak. Teplota tratě v průběhu závodu postupně klesala, čímž byly strategie a chování pneumatik těžko předvídatelné. Závod byl dojet za safety carem, který na trať vyjel necelá tři kola před cílem a souboje na trati tím byly předčasně ukončeny.

EviSBeiaxYc p8sJDwbyqkBz3CcwMHkL8RdbWxaWOQ8lIiAor8eMWgZ1SH8SAVQLL41gl2k

Jezdci přitom měli pneumatiky ve velice dobrém stavu, protože si je šetřili pro boje v samotném závěru závodu. Nedostali ovšem příležitost tento potenciál využít. F1 nyní míří do Bahrajnu a poprvé se v letošní sezóně pojedou závody týden po sobě. Nominovány jsou opět středně tvrdé pneumatiky P Zero White a měkké pneumatiky P Zero Yellow. Paul Hembery, šéf motorsportu Pirelli: „V průběhu závodu klesající teplota znamenala, že předvídat strategii závodu bylo celkem náročné. Vedlo to k tomu, že jezdci na čele závodu jeli s podobnými strategiemi, když někteří v boxech stavěli o chvíli dříve a díky jevu zvanému undercut získali pozice na trati. Z pohledu čisté výkonnosti se pneumatiky chovaly přesně podle našich očekávání nebo ještě o kousek lépe.“

Zdroj: Pirelli