říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

NICO ROSBERG VYHRÁL V MONAKU

Monaco

Pilot Mercedesu Nico Rosberg zvítězil ve Velké ceně Monaka za pomoci strategie s jednou zastávkou v boxech, startoval na superměkkých pneumatikách P Zero Red a následně přezul na měkké P Zero Yellow. Německý pilot se tak stal teprve čtvrtým jezdcem v historii Velké ceny Monaka, kterému se podařilo zvítězit ve třech letech po sobě.

Zároveň získal své druhé letošní vítězství v řadě a dotáhl se zpět do boje o mistrovský titul.

Velký zvrat v průběhu závodu způsobil výjezd safety caru těsně před cílem, během kterého Lewis Hamilton ještě jednou zastavil u svých mechaniků pro superměkké pneumatiky a přišel tak o vedení, jenž držel od startu z pole position.

Většina jezdců poté, co startovala na superměkkých pneumatikách, stavěla v boxech pouze jednou. Pouze Nico Hülkenberg (Force India), Fernando Alonso (McLaren), Valtteri Bottas (Williams) a oba jezdci Manoru startovali na měkkých pneumatikách.

Během volných tréninků a kvalifikace bylo relativně chladno, ale na závod se oteplilo. Teplota tratě vyšplhala až na 42 °C, což zlepšilo grip obou směsí. Jako obvykle, opotřebení a degradace byly na nejpomalejším okruhu s nejméně abrazivním povrchem minimální. Proto bylo důležité během pěti kol strávených za safety carem udržet teplotu pneumatik.

Za zmínku stojí výkon Carlose Sainze (Toro Rosso), který po penalizaci z kvalifikace startoval z posledního místa na startu. Mladý Španěl se ale při svém debutu v Monaku dokázal za použití strategie s jednou zastávkou v boxech propracovat až na bodované 10. místo. V jeho strategii byl klíčový 66 kol dlouhý stint na měkkých pneumatikách, kterým závod dokončil. Nico Rosberg zajel své nejrychlejší kolo závodu pouhá dvě kola před koncem, kdy jeho sada měkkých pneumatik už za sebou měla 39 kol.

Paul Hembery, šéf motorsportu Pirelli: „Stejně jako všichni ostatní jsem byl překvapen poslední zastávkou v boxech, která ovlivnila výsledek závodu. To ovšem nic nemění na tom, že Lewis Hamilton odváděl během celého víkendu skvělou práci. Jen to ukazuje, že nic není rozhodnuto, dokud není odmáváno šachovnicovou vlajkou: skutečnost, kterou si dnes Nico Rosberg nemůže vynachválit. Dlouhý výjezd safety caru v závěru závodu pochopitelně kladl důraz na udržení provozní teploty pneumatik pro restart závodu. Nakonec jsme viděli divácky atraktivní finiš, s jedinou zastávkou v boxech, o které jsme před závodech tvrdili, že ji využije drtivá většina jezdců.“

 

Zdroj a foto: Pirelli