září 20, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

FIA WEC: Trio Porsche se přiblížilo k titulu na Fuji

DPPIPRODUCTION 00002545 0532

Trio Porsche Penske Motorsport – André Lotterer, Kévin Estre a Laurens Vanthoor – udělalo významný krok k titulu v mistrovství světa vytrvalostních závodů FIA, když získalo svou druhou vítěznou trofej sezóny v 6 hodinách Fuji.

Před 68 500 fanoušky kolem legendárního japonského okruhu byla předposlední část sezóny stejně fascinující jako nepředvídatelná. Z pátého místa na startovním roštu byl vítězný vůz Porsche 963 Hypercar #6 od samého začátku silným konkurentem, přičemž Vanthoor během prvních kol předjel oba Toyoty, než začal tlačit na Marca Wittmanna v BMW M Hybrid V8 na druhém místě.

Během prvního kola pit stopů Porsche překonalo BMW a Cadillac Racing V-Series.R – který vedl prvních 42 kol z pole position – a převzalo iniciativu. I přes cykly pit stopů a inspirovaného Nicklase Nielsena v Ferrari 499P #50 si Porsche #6 tuto výhodu udrželo.

Obratně zvládající několik period bezpečnostních vozidel a využívající alternativní strategii oproti většině 18-členného pole Hypercarů, se posádka Porsche vždy jevila jako nejpravděpodobnější vítěz. Lotterer se v polovině závodu dostal před Ferrari Nielsena a Estre přežil jak útok od lapovaného Rya Hirakawy, tak klouzající brzdový pedál, který ho na konci hodiny poslal hluboko do první zatáčky, aby zůstal v čele.

Páté umístění na stupních vítězů v roce 2024 prodloužilo jejich náskok na vrcholu tabulky na 35 bodů, přičemž zbývá pouze 39 bodů v hry. To znamená, že osmý závod v Bahrajnu – bez ohledu na jakýkoli jiný výsledek – bude stačit k zajištění titulu.

 

DPPIPRODUCTION 00002545 05542

 

Manthey PureRxcing získává titul v LMGT3

Manthey PureRxcing oslavilo titul v kategorii LMGT3, když Aliaksandr Malykhin, Joel Sturm a Klaus Bachler předvedli v Japonsku rozhodný výkon, který zajistil, že osud cenného titulu byl mimo dosah jejich rivalů.

Posádka Porsche 911 GT3 R LMGT3 se kvalifikovala na 14. místo na startovním roštu, ale závodní den se ukázal jako jiný příběh. Kombinace silné rychlosti, chytré strategie a příhodného načasování kolem zásahů bezpečnostního vozidla vynesla titulové trio do boje o vítězství v závodě.

Druhé místo za vítězným Ferrari #54 Vista AF Corse v podání Thomase Flohra, Francesca Castellacciho a Davidea Rigona nakonec stačilo k zajištění šampionátu.

Kampaň WEC 2024 bude uzavřena závodem Bapco Energies 8 Hours of Bahrain, který se uskuteční od 31. října do 2. listopadu.

 

JM

Foto: FIAWEC / DPPI