říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

100 let závodu do vrchu Brno - Soběšice

Sobesice 24 N IMG 1396

Vzpomínková jízda do vrchu na trati Brno - Soběšice připomněla stoletou historii motorsportu v Brně.

Pořadatelé z Veteran Automoto Clubu Brno, časopisu Motorjournal a Československého autoklubu pro Moravu a Slezsko téměř každoročně připraví akci, která je pro účastníky i diváky nejen jízdou do vrchu navazující na slavnou historii, ale hlavně přátelským setkáním. Celodenní akce probíhá v milé atmosféře a u většiny účastníků vidíte po celou dobu úsměvy na tváři. A proč je v první větě napsáno téměř každoročně? No, ne vždy se i přes veškerou snahu pořadatelů podaří překonat nezvyklé překážky, tu ve formě epidemie, tu ve formě aktivních občanů, kterým vadí snad téměř vše co není zrovna jejich koníčkem. I přes tyto nesnáze se ale nakonec sejdeme a užijeme si den se stovkami historických automobilů a motocyklů.

 

Sobesice 24 N IMG 1354

 

Pořadatelé překonávají organizační překážky, účastníci jízdy zase mnohdy bojují s udržením své unikátní techniky v pojízdném stavu, ale v Centru Kociánka, jehož nádherná zahrada Jízdu Brno - Soběšice tradičně hostí, se statečně perou s nepřízní osudu, která postihla jejich klienty. A tak kdybyste měli možnost a zájem pomoci, pro jistotu uvádíme odkaz Centrum Kociánka

 

Sobesice 24 N IMG 1203

 

 

HISTORIE ZÁVODU BRNO SOBĚŠICE

 4. května 1924 První ročník závodu, 54 závodníků, 30 000 diváků. Špatné počasí při tréninku i závodu.

10. května 1925 Druhého mezinárodního ročníku se zúčastnilo 72 posádek. Silnice byla vysokým nákladem upravena a rozšířena. Přes trvalý déšť překonáno několik rekordů.

6. června 1926 79 účastníků, nepříznivé počasí, ale bezvadný stav silnice umožnil výborné výsledky. Paní Eliška Junková s automobilem Bugatti překonala všechny rekordy a vyhrála absolutně. Pánové kapitán Kučka na brough-superioru a Turek na walteru vyhráli v mrtvém závodě.

5. června 1927 79 účastníků, nepříznivé počasí dostalo svůj název „Soběšické“. Překonáno 6 rekordů, opět vítězí paní Eliška Junková s automobilem Bugatti.

13. května 1928 Z 65 přihlášených startovalo 45 a dojelo k cíli 40 závodníků. Jako obvykle za deště. Přesto bylo zlepšeno 6 rekordů. Vítězí pražský závodník Miloš Bondy na Bugatti, v motocyklech Hugo Tichý na Terrotu.

23. června 1929 Poslední ročník. Poprvé bez deště. Deset rekordů bylo překonáno. V automobilech vítězí Miloš Bondy na Bugatti, nejrychlejším motocyklistou je Liška na Premieru.

28. září 1930 Na tradici závodů Brno–Soběšice navazuje ČAMS závodem na Masarykově okruhu.

 

 

FOTOGALERIE 2024 - ODKAZ ZDE

 

 Sobesice 24 N IMG 1335

 

od roku 1974 Vzpomínková akce je pořádána Veteran Automoto Clubem Brno

 

Jedním ze spolupořadatelů je i  Centrum Kociánka, které poskytne pro tuto jízdu svůj areál. Veteran Automoto Club Brno spolupracuje s tímto ústavem pro postižené děti již mnoho let, např. dvakrát v roce organizuje pro děti odpoledne s historickými stroji.


Významným spolupořadatelem je i Technické muzeum v Brně, které se podílí na více akcích veterán klubu.
Akce se tradičně koná pod záštitou primátora (primátorky) statutárního města Brna a starostů dotčených městských částí Královo Pole a Brno-sever a hejtmana Jihomoravského kraje.

 

JM

Zdroj: www.veteranbrno.cz