říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

VELKÁ CENA ČESKÉ REPUBLIKY 2015

IMG 0905

Sedminásobný mistr světa Phil Read, vítěz prvního závodu 500ccm na novém okruhu v Brně Wayne Gardner, držitel nejlepšího českého umístění v brněnském závodě Bohumil Staša, slovenští jezdci Pavol Dekánek a Peter Baláž, Fausto Gresini a Franco Uncini, to jsou jen některé legendy motocyklového sportu, které se o víkendu společně se současnými jezdci a rekordními 248 tisíci diváky zúčastnili oslav 50. výročí od prvního závodu mistrovství světa silničních motocyklů na brněnském Masarykově okruhu.

V neděli před prvním závodem si výše jmenované legendy užily aplaus diváků kolem trati, když objely dvě kola v otevřených vozech. Společně s nimi se na trati v rámci doprovodného programu předvedli i policisté na motocyklech a motocyklový kaskadér Adam Peschel společně s dětmi z minibikové akademie Masarykova okruhu.

 

IMG 4056

Phil Read a Wayne Gardner

 

A pak už se začalo závodit naostro a to doslova. Po startu závodu Moto3 spadli čtyři jezdci v první zatáčce a další čtyři ve druhé. Poté byl závod přerušen. K opakovanému startu se postavili i oba naši jezdci Karel Hanika a Kuba Kornfeil. Pro Haniku nebyl brněnský závod příliš šťastný, protože po restartu upadl a nakonec skončil až na 26. místě. Naopak Kornfeil prožil jeden z nejlepších letošních závodů, když se po startu dokázal dostat do vedoucí skupiny závodníků a jel s nimi celý závod. Pod šachovnicovou vlajkou byl na výborném devátém místě.  Premiérové vítězství v Moto3 oslavil Nico Antonelli. Druhý dojel Enea Bastianini. Třetí byl Brad Binder.

 

IMG 0519

Jakub Kornfeil

 

Jakub Kornfeil - KTM „Dnešní výsledek je dobrý. Když se závod restartoval, nechtěl jsem vedoucí skupinu nechat ujet. Skvěle se mně povedlo první kolo. Chtěl jsem předjet co nejvíce jezdců. To se povedlo a chytl jsem se první desítky. Nejtěžší chvíle závodu byla asi druhé a třetí kolo, když jsem se k prvním deseti nejrychlejším snažil dostat. Jel jsem fakt na hraně a buďme rádi, že se vše podařilo bez pádu. Motorka byla fantastická a mám velkou radost za celý tým a všechny české fandy. Hodně lidí jsem předjížděl na stadionu, kde si to díky divácké podpoře parádně užijete. Navíc, třetí nejrychlejší kolo závodu, to není špatné. Ještě jedno velké díky patří týmu a všem, kdo se přišli podívat a podpořili mě při domácím závodě.“

 

IMG 4207

Karel Hanika

 

Karel Hanika – KTM: „Na podruhé jsem se odpíchnul dobře, ale už v první zatáčce jsem byl zaseklý za dvěma soupeři. Všichni mě předjížděli zvenku a na další rovině se to opakovalo. Kvůli tomu mě předjelo hrozně moc lidí, já byl vzadu a pak bohužel přišel incident. Přišel jsem k tomu jako slepý k houslím. Najednou přede mnou nesmyslně zabrzdil Francouz Quartararo a co jsem s tím mohl dělat, když přede mnou najednou zastaví člověk? Musel jsem sáhnout po brzdě, abych ho nenabral úplně. Padli jsme všichni. Nebýt přerušení, mohl to být pro mě docela pohodový závod. Věřím, že bych se usadil v první skupině a mohl dojet okolo desátého místa. Po restartu jsem ale z čela vycouval a karambol pak všechno zmařil. Mrzí mě to, mohl jsem být mezi nejlepšími. Chtěl jsem dojet, i když je pro mě výsledek závodu na domácí trati obrovským zklamáním.“ 

 

IMG 4549

Johann Zarco

 

Na pole position Moto2 se s rekordním časem třídy postavil Johann Zarco a od počátku závodu dával všem jasně najevo, že si hodlá vybojovat čtvrté vítězství v sezóně. To se mu nakonec podařilo a Zarco míří ke svému prvnímu světovému titulu. Na druhém místě dojel loňský brněnský vítěz Tito Rabat a třetí byl Alex Rins.

Johann Zarco, 1. místo Moto2: „I když závod nebyl taková bitva jako v Indy, tak jsem si to náramně užil. Byl jsem v pohodě, takže jsem si dokázal užívat každou zatáčku a vést závod od druhého kola. Náskok jsem neměl velký, ale nebyl to problém, i když jsem už nedokázal jet rychleji. Když se Tito přiblížil, podařilo se mně v několika zatáčkách zatlačit a náskok udržet.

 

IMG 0217

Valentino Rossi

 

V královské třídě MotoGP se po smolné první polovině sezóny vrací do popředí výsledkových listin Jorge Lorenzo i Marc Marquez a útočí na vedoucí postavení Valentina Rossiho. Lorenzo měl již v Brně možnost Rossiho bodově dostihnout a případně překonat. A že to myslí s útokem na svého týmového kolegu vážně, naznačoval už od prvních tréninků, aby pak v kvalifikaci zajel fantastický čas 1:54,989, kterým překonal magickou hranici 1:55. Nikdo před ním neprojel Masarykův okruh na motocyklu rychleji. Lorenzo odstartoval jako první a na této pozici dojel také do cíle. Za ním jedoucí Marc Marquez se v první polovině závodu snažil s Lorenzem bojovat, ale potom se soustředil na udržení své druhé pozice. Valentino Rossi po špatném startu bojoval s Andreou Doviziosem a Andreou Iannonem na Ducati. Přes ně se probil na třetí pozici, na které dojel i do cíle. Jorge Lorenzo se vítězstvím v Brně dostal na vedoucí pozici šampionátu. Český jezdec Karel Abraham po celý víkend bojoval více se zraněnou a nedoléčenou nohou než se soupeři, ale závod nakonec dokončil na 21. pozici.

 

IMG 2308

Jorge Lorenzo

 

Jorge Lorenzo, vítěz MotoGP: „Nemusel jsem tlačit až do konce, takže to nebyl úplně perfektní závod. Mohl jsem být ještě o trošku rychlejší. Měl jsem rezervu, ne dostatečnou abych jel v pohodě, ale dobrou k tomu, abych neriskoval. V úvodu závodu jsem do toho dal maximum, abych ujel Marcovi, ale ten byl dlouho za mnou. Naštěstí jsem po pár kolech začal s méně palivem v nádrži lépe brzdit a najíždět do zatáček rychleji. Zlepšil jsem časy a dokázal jsem postupně poodjet a vyhrát závod.“ Karel Abraham: „Tenhle závod bylo velké utrpení a hodně jsem přemýšlel, jestli to zapíchnout. Ale nechtěl jsem ten závod opustit, když to šlo. Asi bych byl schopen dotáhnout aspoň Cortiho, ale musel bych riskovat a to je prostě v téhle situaci neúměrně nebezpečné. Teď se to snad trochu zklidní a bude čas dát se dohromady a pomalu se začít zlepšovat. “

 

IMG 3562

Martin Gbelec

 

V závodě mladých nadějí RedBull Rookies Cup si dojel český jezdec Martin Gbelec pro 14. a 11. místo.

V průběhu závodu se také řešila budoucnost Velké ceny České republiky. Po několika letech dohadování došlo k dohodě a Grand Prix se v Brně bude pořádat minimálně dalších pět let.

Kateřina Valachová – ministryně školství, mládeže a tělovýchovy: „Domluvili jsme se, že se Mistrovství světa silničních motocyklů v Brně pojede v roce 2016 i v dalších letech. Dorna počítá s brněnským závodem na nejbližších pět let a partnerem pro ni bude nově vznikající spolek.“

Carmelo Ezpeleta – šéf Dorna: „Těší mě taková dohoda, která zaručuje budoucnost motocyklových závodů v Brně, a děkuji paní ministryni za vstřícný postoj."

 

IMG 4825

Pódium Moto2 - Alex Rins, Tito Rabat, Johann Zarco

 

A několik zákulisních informací na závěr. Vedoucí jezdec Moto3 Danny Kent má údajně namířeno příští rok do MotoGP, odkud má prý několik nabídek. Na jeho místo u Leopard Racing na motocykl Honda má zamířit Fabio Quartararo. Quartararovo místo v týmu Estrella Galicia 0,0 by měl zaujmout Brad Binder z RedBull KTM Ajo. Kategorii Moto3 musí v příští sezóně z důvodu vysokého věku opustit Efren Vazquez z Leopard Racing a Alexis Masbou z SaxoPrint RTG.

Jezdci Moto2 Johann Zarco a Tito Rabat mají zájem jet v příštím roce MotoGP a jednání již údajně probíhají. Tito Rabat by mohl v týmu Estrella Galicia 0,0 Marc VDS nahradit letos zatím neúspěšného Scotta Reddinga.

 

IMG 3256

Valentino Rossi

 

V továrních týmech je složení jezdců prozatím jasné a spekulace se objevují zatím u satelitních týmů. Mistr světa MotoGP z roku 2006 Nicky Hayden zřejmě zamíří do MS Superbiků do továrního týmu Aprilia a ukončí po třinácti letech své působení v MotoGP. Yonny Hernandez přestupuje do Avintia Racing, a tak u Octo Pramac Racingu je potvrzený pouze Danilo Petrucci. Jeho týmovým kolegou měl být na příští rok Stefan Bradl, který ale prozatím zakotvil u Aprilie, kde nahradil Marca Melandriho.

 

IMG 0623

Marc Marquez

 

Zdroj: JM, Amd