říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

MASARYK RACING DAYS BRNO

IMG 2233

 

Finále letošního mezinárodního mistrovství České republiky v okruhových závodech zná své vítěze. Veřejnou premiéru si na Masarykově okruhu zároveň odbyla nová škoda Octavia RS Cup, vozidlo, které by mělo od příštího roku závodit ve znovuobnoveném Škoda Octavia CUP.

Vytrvalostní finále ovládl brněnský Šenkýř Motorsport

Brněnské barvy „hájil“ ve finálovém závodě letošní vytrvalostní sezony tým Šenkýř Motorsport s jezdci Slovákem Štefanem Rosinou a Čechem Lubomírem Jakubíkem. Dvojice dokázala v hodinovém závodě se svým BMW Z4 GT3 najet osmadvacet kol a cíl protnula devětadvacet vteřin po vyvěšení šachovnicové vlajky. Přibližně o padesát vteřin pomalejší byl Slovák Miroslav Konopka s Lamborghini Huracán v barvách týmu ARC Bratislava, na třetím místě skončil Jakub Kubas s BMW Alpina B6 z tmu Racing Trevor.

 

IMG 0967

 

 

Ve sprintu porazil David zástup Goliášů

Ve sprinterském závodě silnější kubatury nad 2000 ccm se v prvním závodu do čela závodu dostal Aleš Jirásek s českým supersportem Praga R1, který spadá do „slabší“ podkategorie do 3500 ccm. Teprve za ním dojely silná „gétéčka“, konkrétně dvojice BMW Z4 GT3 týmu Šenkýř Motorsport pilotované Štefanem Rosinou a Němcem Michaelem Joosem. Do druhého závodu Jirásek nenastoupil, jezdci Šenkýřovat týmu tak obsadili první a druhé místo, na stupních vítězů je doplnil Miroslav Konopka s Lamborghini.

 

IMG 1230

 

V nižší kubatuře se ve velmi těsném souboji prosadil Srb Rudolf Pesović před domácími Davidem Palmim a Tomášem Pekařem. Ve formulových divizích 2 a 3 pak zvítězil Rakušan Christopher Höher, za ním dojeli Italové Pierlugi Vieronesi a Marco Zanasi. Höher ovládl i druhý závod následovaný Polákem Smiechovskim a Belgičanem Weckxem.

Ve druhém závodě pak ve třídě do 2000 ccm zvítězil Palmi, za ním dojel Polák Wyszomirski, třetí byl Julo Konček.

 

IMG 2520

 

Škoda Octavia CUP se vrací, premiéru si odbyla v Brně

Pozornost fanoušků na Masarykově okruhu poutala i Škoda Octavia RS v závodní úpravě, v níž se příští rok představí v obnoveném Škoda Octavia CUP, který patřil v minulé dekádě k tradičním značkovým pohárům na českých okruzích.

Vůz pohání dvoulitrový motor TS s výkonem až 320 koní, převodovka je typu DSG s mechanickým samosvorným diferenciálem. Znovuzrozený Škoda Octavia CUP by se měl příští rok představit i na Masarykově okruhu, podle promotéra Luďka Diviše má o vůz už k dnešnímu dni zájem kolem třiceti jezdců.

 

Kompletní výsledky najdete zde: http://www.automotodrombrno.cz/cz/#!/sezona/260/masaryk-racing-days-podzimni-cena/vysledkove-listiny

 

 

IMG 2833

 

 

Masaryk Racing Days jsou zábavní víkend pro rodiny spojený se závody Mezinárodního mistrovství České republiky automobilů. Náštěvníci se mohli na dráze těšit na závěrečný boj české okruhové elity o tituly českých mistrů, ve volném čase je čekal atraktivní doprovodný program, závody na motokárách a řada dalších atrakcí.

Masaryk Racing Days patří k tradičním podnikům Masarykova okruhu a jejich cílem je přiblížit motoristický sport širší veřejnosti. Tomu je přizpůsoben i atraktivní program.

Na dráze se návštěvníkům představila kompletní česká okruhová elita ve vozech jako je Ferrari 458, Lamborghini Gallardo nebo Mercedes SLS. V šampionátu Divize 4 bojují nejlepší automobiloví jezdci z celé střední Evropy, v Divizi 3 se pak představí elita ve formulových vozech.

 

IMG 1666

 

Novinka 2015

HAIGO

Historische Automobilrennsport InteressenGemeinschaft Ostdeutschland, ve zkratce HAIGO, je zájmové sdružení nadšenců pro automobilové závody historických vozidel z bývalé NDR, tedy východního Německa. Založeno bylo v roce 2004 na autodromu v Mostě a sdružuje jezdce formulových vozů Easter a Mondial a jezdce cestovních vozů, které kdysi jezdily tzv. Pohár míru a přátelství. Kromě výše uvedených formulí značek SEG, MT, Estoniua či MTX se tak v samostatném závodě představují stejně staré vozy VAZ, ŠKODA, Wartburg či Trabant. Jejich soubojům neschází dramatické okamžiky, a tak mají diváci postaráno o krásný sportovní zážitek. Šampionát HAIGO už brněnští motorističtí fanoušci znají ze závodu Brno Grand Prix Revival 2014 a dřívějších Jarních cen Masarykova okruhu.

 

IMG 2385

 

VW Castrol CUP

Stejné automobily, mladí a draví jezdci. Milovníci motoristického sportu vědí, že tato kombinace je zárukou skvělé zábavy, i když se při ní netrhají absolutní rekordy. Právě takový je i Volkswagen Castrol Cup, šampionát, ve kterém startují začínající mladí piloti závodní kariéru za volantem upravených vozů Volkswagen Golf.

Šampionát pochází z Polska. Právě tamní obchodní zastoupení německé automobilky šampionát organizuje, dodává auta a stará se o ně. Stroje jsou tak téměř identické a rozhoduje především řidičský um. A i na zkrocení hatchbacku nižší střední třídy je jej potřeba pořádná dávka. Vždyť upravené golfy mají 260 koní a 340 newtonmetrů. Nezáživnému kroužení ve „vláčku“ po okruhu brání takzvaný Pust-to-Pass, Stisknutím jednoho tlačítka dostane vůz krátkodobě navíc 50 koní. Jak často a na jak dlouho lze tento „životabudič“ užít, rozhoduje před závodem inženýr celého šampionátu, tak aby závody byly maximálně atraktivní. Volkswagen kvůli tomu musel do vozů vyvinout dvě různé charakteristiky výkonu a točivého momentu.

 

IMG 2439

 

PORSCHE GT3 CCCE

„Gététrojkové“ Porsche patří v rodině legendární řady 911 k těm nejsilnějším. Jak se dokáže prát se svými rodnými bratry, předvedou na Masarykově okruhu piloti značkového šampionátu Porsche GT3 Challenge Cup Central Europe.

Vozy, které na dráze diváci víkendu Masaryk Racing Days uvidí, jsou rozděleny do tří tříd podle modelového roku. První třídu představují vozy modelové řady 997 vyrobené po roce 2010, ve druhé třídě bojují auta stejné řady vyrobená od roku 2005 do roku 2009. Starší vozy předchozí modelové řady 996 se pak utkají ve třídě 3.

 

Text: AMD Brno

Foto: JM