říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

ŠTEFAN ROSINA VÍTĚZEM ESET CUPU 2015

IMG 2537

 

Vítězem třetího ročníku ESET V4 Cupu se stal Štefan Rosina

Poslední, třetí den brněnské Podzimní ceny, dal odpovědi nejen na zbývající otázky, kdo se stane vítězem doposud nerozhodnutých tříd, ale také na otázku, kdo se stane nástupcem dvojnásobného vítěze Miroslava Konopky. Před závěrečným dnem ESET V4 Cupu dělil dva aspiranty Boštjana Avbelje a Štefena Rosinu jeden jediný bod. Slovinský jezdec měl na svém kontě po úspěšném sobotním závodě ve vytrvalosti 206 bodů.

Slovenský matador Štefan Rosina měl po sobotě celkem 205 bodů a jeden závod ve Sprintu k dobru, a pokud by se chtěl stát celkovým vítězem roku 2015 a majitelem nové Škody Rapid, potřeboval Rosina v nedělním velkém sprintu získat alespoň dva body.

Podle papírových předpokladů neměl být případný dvoubodový zisk pro 28-letého Rosinu žádný velký problém, ale vše se lehce zkomplikovalo v momentě, kdy Rosina v ranní kvalifikaci vyletěl s BMW Z4 GT3 v barvách týmu Šenkýř Motorsport do kačírku a do odpoledního závodu startoval z konce startovního roštu.

Pole position vybojoval s časem 2:01.090 Rosinův týmový parťák Michael Joos, kterého v první řadě doplnil vítěz předcházejících dvou ročníku ESET V4 Cupu Miroslav Konopka s Lamborghini Huracane (ARC Bratislava).

Po zhasnutí červených světel se Joos s Konopkou bez potíží ujali vedení a jediný, kdo stačil sekundovat jejich ostrému tempu, byl brněnský závodník Jakub Kubas s vozem BMW Alpina B6.

Zatímco na čele se pořadí nijak výrazněji neměnilo, tak na konci pole se Rosina nadechoval k mohutnému sólu. Trvalo to pouze 4 kola a Rosina se již na livetimingu pohyboval v TOP 5.

 

IMG 2615

 

"Byla to velká jízda a já si to hodně užil. Z-čtyřka byla skvěle připravena a já věděl, že nesmím udělat chybu. Má rychlost byla dobrá a tak se mi dařilo předjíždět jedno auto za druhým. Jediný, kdo mě výrazněji zdržel, byl paradoxně můj stálý týmový partner Jakub Kubas," řekl po závodě čerstvý šampión sezóny 2015.

Rosina po předjetí Kubase zdolal i skvěle jedoucího Konopku, jehož Huracane je velice rychlé, ale přeci "jen" cupové auto. Konopka si však s touto novou technikou počíná velice zdatně a my se můžeme jen těšit na nadcházející sezónu, kdy by tuto pohárovou verzi měla nahradit ostrá GT trojka.

Posledním, kdo mohl Rosinovi zabránit v dokonalém triumfu, byl 24-letý Michael Joos z Německa, který si tento víkend odbyl svou premiéru nejen v ESET V4 Cupu, ale také u týmu Šenkýř Motorsport. Rosina se za Joose pověsil a s vědomím, že v sázce je výsledek celé sezóny a také případná škoda na autech týmu Roberta Šenkýře trpělivě vyčkával na moment, který by jej posunul na první místo.

Ten moment přišel po pár kolech v době, kdy do konce závodu zůstávalo něco málo přes pět minut. Tímto předjetím bylo Rosinovo dílo dokonáno a výsledek sezóny 2015 zpečetěn.

Cílem tedy projel Rosina před Joosem a Konopkou. Jako čtvrtý projel pod šachovnicovou vlajkou Jakub Kubas s Alpinou, který se tak mimo nepopulární brambory mohl radovat ze třetího místa v kategorii GT3

 

PR