říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Čeští motocykloví junioři absolvovali první přípravný kemp

130274

 

Juniorská špička motocyklové silnice se sešla na víkendovém kempu

Čeští motocykloví junioři absolvovali první přípravný kemp

 Závodní sezona roku 2015 se pomalu chýlí ke svému konci a tak je z pohledu závodníka třeba započít s přípravami na další sezonu.

A právě proto se o tomto víkendu sešla celá česká juniorská špička motocyklové silnice na víkendovém kempu neboli soustředění, které se uskutečnilo v Praze pod pracovním názvem „sraz juniorské reprezentace“.

 Na tento ojedinělý sraz dorazilo celkem šestnáct jezdců, kteří startují v různých kategoriích silničního motocyklového sportu a to od těch nejmenších až po ty zkušenější závodníky.

Kategorii minibike o víkendu zastupovali dva velmi nadějní závodníci a to Matyáš Pálka a Michal Prokeš, což byli také nejmladší účastníci víkendového tréninkového kempu. Dále následovala velmi početná skupinka jezdců, kteří letos startovali v různých kategoriích MiniGP a to nejen v České republice, ale především také v Německu, kde je mnohem větší konkurence a obsazenost jezdeckého pole.

Jmenovitě to byli Jonáš Kocourek, Ondřej Honzák, Štěpán Zuda, David Kubáň a Tomáš Dvořák, kteří byli hodně vidět již na zmiňovaných závodech v Německu.

Lukáš Simon, Petr Jadrný a Matyáš Konečný, tato trojice jezdců se v letošní sezoně věnovala především závodům na domácí scéně, na Slovensku a v Maďarsku. Na víkendovém kempu nechyběl ani Ondra Vostatek, který tento rok udělal krok do velké silnice, kde startuje především ve Španělsku. Dříve než však opustil malou silnici, vyjel si tituly Mistra Evropy a také Mistra Německa v kategorii na Hondách NSF100.

 

130273

 

Oliver Konig, Petr Svoboda a Martin Gbelec byli vidět při závodech alpskojadranského mistrovství a v případě Gbelce to byly i starty i v německém mistrovství IDM v kategorii Moto3 a závodech RedBull Rookies Cupu. Do tohoto šampionátu pocestuje v příštím roce Filip Salač, který již prošel sítem výběru. Filip se, jak je u něj zvykem už posledních pár let, věnuje závodům především ve Španělsku, letos konkrétně v kategorii PreMoto3.

Posledním, šestnáctým jezdcem, který se účastnil víkendového soustředění, byl Jiří Mrkývka, který letos startoval v německém KTM Junior Cupu.

K těmto šestnácti zúčastněným nadějím se přidal ještě známý český reprezentant Ondra Ježek, jakožto instruktor a pomocný trenér. Novým trenérem juniorské reprezentace je nově od letoška pan Jiří Heiník, dlouholetý a velmi zkušený trenér, který se zaměřuje výhradně na motocyklové závodníky.

Víkendový kemp odstartoval v pátek příjezdem na hotel, kde byli všichni účastníci seznámeni s víkendovým programem. Ten odstartoval v sobotu ráno a to tréninkem v tělocvičně ZŠ Chvaletická, které tímto děkujeme za vstřícný přístup k našim potřebám, jmenovitě především panu řediteli Josefu Kneprovi. Zde bylo klukům ukázáno, jak by se měli přes zimu připravovat. Celou řadu cviků vyžadující hlavně obratnost, rychlost a pružnost. Nikoliv však sílu a vytrvalost, jak si někteří mysleli.

Po třech hodinách tvrdé dřiny v tělocvičně vyrazila celá smečka mladých nadějí v čele s koučem Jiřím Heiníkem na kola. Zde kluci pilovali co největší ovladatelnost kola spojenou s technikou. Jak sám trenér řekl, když nezvládneš dobře ovládat kolo, tak si s tebou bude motorka dělat, co bude chtít. Jízda po zadním kole, smyky a podobné prvky byly hlavní náplní odpoledního cyklotréninku.

 

130275

 

Pak na kluky čekal již jen závěrečný závod, se kterým se všichni statečně poprali. Kaskadérský kousek Martina Gbelce v podobě salta vpřed s kolem si vyžádal velký obdiv všech přihlížejících. Společná fotka na závěr a vyrazilo se zpět do prostoru tělocvičny, kde na kluky čekala poslední štace sobotního dne a to horolezecká stěna.

Zde se ukázalo, že jsou všichni velcí bojovníci. Některým to šlo lépe a některým hůře. Závěrečnou horolezeckou soutěž ovládl Oliver Konig. Následovalo shrnutí celého sobotního tréninkového dne z úst trenéra Jiřího Heiníka a poté následoval návrat zpět na hotel. Po společné večeři někteří účastníci zamířili ke svým domovům, a tak se nedělního tréninkového dne zúčastnila již jen polovina jezdců.

V neděli se pak jezdilo na minibikách v pražské Praga Aréně. Zpočátku se hodně padalo, neboť byl asfalt v aréně hodně studený. Po nezbytném zahřátí pneumatik se ale začalo tahat a jezdit ostošest.

Díky tomuto setkání se mladí jezdci naučili něco více z oblastí přípravy, což určitě ocení každý z nich již v průběhu příští sezóny.

Velký dík za celou tuto akci patří Ondrovi Honzákovi a prostředkům z projektu ČOV „juniorská reprezentace“. Také nesmíme zapomenout poděkovat trenérovi panu Jiřímu Heiníkovi, se kterým byli všichni naprosto spokojeni a který dal všem velmi cenné rady v čem se zlepšovat a jak na sobě pracovat.

 

Text: Vojta Vaněk, Ondřej Honzák

Foto: Vojta Vaněk