říjen 23, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

MONSTER ENERGY GRAND  PRIX ČESKÉ REPUBLIKY - PÁTEK

 IMG 8449

Po překrásném čtvrtečním dni, přivítala první závodní den zamračená obloha s občasnými přeháňkami všechny, kdož se nacházeli na Masarykově brněnském automotodromu u příležitosti konání letošního ročníku Monster Energy Grand Prix České republiky.

MOTO 3

Jako první vyjeli k úvodnímu volnému tréninku jezdci třídy MOTO 3. Představilo se jich celkem 33 mezi nimi nechyběl  český zástupce Jakub Kornfeil. Ten letos startuje v týmu Peugeot MC Saxoprint  na motocyklu Peugeot. Zajel  čas 2:26,846 min., což stačilo až na dvacáté páté místo. Kubovi se letos přiliš nedaří a to díky motocyklu, kterému se firma již nevěnuje neboť připravuje nové aktivity.  Nejrychlejšího času dosáhl ve čtrnáctém tréninkovém  kole německý jezdec Tim Georgi (Freudenberg Racing Team) na motocyklu KTM a to 2:21,970 min. Druhý byl Nicolo Bulega (KTM),  Ital z týmu Valentina Rosiho – SKY Racing Team VR46 a třetí pak thajský jezdec Nakarin Atiratphuvap  (Honda Team Asia) na motocyklu Honda. Loňský vítěz  brněnského  závodu,  Brit  John McPhee (Honda)  byl osmý.

MOTO GP

Jako druzí,  za stálého drobného deště, vyjeli na trať jezdci nejprestižnější třídy MOTO GP. Také v této třídě má  mezi 23 startujícími Česko svého zástupce.  Je jim stálice, brněnský  Karel Abraham, startující v PullBear Aspar Teamu na motocyklu značky Ducati. Jeho čas 2:07,078 min. však znamenal až dvacáté místo ve výsledkové listině.  Francouz Johann Zarco, jezdící v týmu Monster Yamaha Tech3 získal za čas 2:05,201 min. prvenství.  S odstupem  0,039 sek. byl druhý španělský jezdec Marc Marquez (Repsol Honda Team) a třetí pak jeho krajan Jorge Lorenzo  ( Ducati Team), který na Zarca ztrátil 0,120 min.  Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) dosáhl času 2:05,712 min.   a to mu stačilo na páté místo.

MOTO 2

Také ve třetí objemové třídě má Česká republika zastoupení. Jejím brněnský jezdec Karel Hanika (Willirace team) s motocyklem Kalex. Ten se dostal do 33 členného startovní pole na tzv. divokou kartu. Karel v této třídě startuje poprvé, na jeho kontě je 45 startů ve třídě MOTO 3. Naposled startoval v 8hodinovém závodě na okruhu Suzuka v rámci  Endurance World Championship  2017. Společně s krajanem Ladislavem Chmelíkem a bulharským jezdcem Martinem Choyem dojeli na motocyklu BMW S1000 RR na 47. místě.   V úvodním tréninku se mu příliš nedařilo, jeho čas 2:19,505 min. stačil na třicáté první místo. Nejrychlejšího času dosáhl Portugalec Miguel Oliveira z týmu Red Bull KTM Ajo na stroji KTM, když v šestnáctém kole zajel čas 2:15,724 min. Ital Simone Corsi (Speed Up Racing) na motocyklu SPEED UP skončil druhý a třetím nejrychlejším byl Xavi Vierge (Tech 3 Racing) ze Španělska s motocyklem TECH 3.

ANGEL NIETO    

Před tiskovou konferenci s vedoucími  jednotlivých stájí třídy MotoGP , se uskutečnila krátká vzpomínková pieta za zemřelého 13násobného mistra světa Angela Nieta ze Španělska. Ten 26. července letošního roku havaroval při projížďce na čtyřkolce,   byl převezen se zraněními do nemocnice v Ibize kde byl  uveden do umělého spánku. Lékaři předpokládali, že zranění nejsou až tak vážná,  ale jeho zdravotní stav se v posledních dnech natolik zhoršil, že ve čtvrtek 3. srpna  zemřel. Vzpomínku přednesl šéf DORNY Carmelo Ezpeleta. Angel Nieto 25. 1. 2017 oslavil 70.  výročí svého narození.

Ve stejném pořadí se na osychající trať vydali jezdci jednotlivých tříd v odpoledním programu.

MOTO 3

U této třídy nebyly dosažené časy na jedno kolo tak markantní, neboť trať byla ještě z větší části pokryta vodou. Přesto Joan Mir (Leopard Racing) na Hondě se posunul na vedoucí pozici proti dopolednímu tréninku ze třinácté pozice a svůj čas zlepšil o více jak 4 sekundy. Druhý skončil jeho krajan Aron Canet (Estrella Galicia 0.0) a třetího nejrychlejšího času dosáhl malajský jezdec Adam Norrodin (SIC Racing Team) – oba jeli také na motocyklech Honda. Jakub Kornfeil si časově polepšil o tři sekundy , ale co se týče umístění klesl proti dopolednímu tréninku o jedno místo níže, na dvacátou šestou pozici.

MOTO GP

V této třídě byly již patrné velké časové rozdíly na jedno kolo a to z důvodu rychle osychající trati. Prvenství patřilo Andreu Doviziosovi (Ducati Team), který byl proti  dopolednímu tréninku rychlejší o 10 sekund. Němec Jonas Folger (Monster  Yamaha Tech 3) skončil druhý s odstupen 0,398 sek. a třetí místo patřilo italskému jezdci Danilu Petruccimu (OCTO Pramac Racing) na Ducati. Výrazného zlepšení dosáhl také   Karel Abraham, který dosáhl času na jedno kolo o deset sekund rychlejšího a skončil na sedmnáctém místě.

MOTO 2

Nejrychlejší byl v této třídě Mattia Pasini (Italtrans Racing Team) na motocyklu Kalex, který byl proti dopolednímu tréninku rychlejší o téměř 15 sekund. Druhý skončil další Ital, Francesco Bagnaia z týmu Valentina Rossiho na Kalexu a třetí příčku z dopoledne obhájil Španěl Xavi Vierge. Z rychlení o 13 sekund na jedno kolo předvedl také Karel Hanika, ale bohužel to nestačilo na nějaký posun dopředu a byl klasifikován na 33. místě.

 

JN