říjen 23, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

MONSTER ENERGY GRAND PRIX ČR 2017 – SOBOTA

 IMG 7941

Sobotní program volných tréninkových jízd opět zahájila třída Moto3, následně MotoGP a tréninkový cyklus uzavřela třída Moto2.

V Moto3 byl v posledním volném tréninku nejrychlejší Ital Nicolo Bulega. Zajímavostí této třídy bylo několik pádů, mezi jinými byla postižena i jediná žena této třídy Maria Herrera, ale i přesto obsadila jedenácté místo. Zlepšení ukázal i Jakub Kornfeil, který časem 2:09,974 min. skončil na sedmnáctém místě.

Jediná kvalifikační jízda však dopadla trochu jinak než předešlé volné jízdy. Argentinec Gabriel Rodrigo odjel pouhých pět kol a to poslední, které mělo ča 2:08,571 min. bylo nejrychlejším z celého startovního pole a zajistilo mu pole position do nedělního závodu. S ním budou stát v první řadě Ital Romano Fenati a Španěl Juanfran Guevara. Maria Herrera odstartuje ze sedmnácté řady, o řadu dál bude stát Jakub Kornfeil, který skončil dvacátý čtvrtý časem 2:10,168 min. Tohoto času dosáhl až v úplném závěru tréninku, kdy vyjel na trať po zdlouhavé opravě stroje po pádu v třetím kole.

 

Třída MotoGP měl v sobotu na pořadu nejdříve třetí a čtvrtou volnou jízdu a pak následovali dvě jízdy kvalifikační. V té třetí volné jízdě byl nejlepší Španěl Marc Marquez před Dani Pedrosou, třetí nejrychlejší byl Valentino Rossi. Karel Abraham skončil o dvacátém místě. V této jízdě měl pád Brit Cal Crutchlow (LCR Honda), jehož motorka poškodila ochranné zabezpečení svodidel. Trénink musel být na dobu nezbytně nutnou na opravu zastaven a po tréninku byl jezdec převezen k vyšetření do Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. Tam než došlo k vyšetření obratle na CT, jezdec nemocnici opustil, aby mohl nastoupit ke čtvrté volné jízdě. V té byl nejrychlejší opět Marquez, druhý byl Němec Jonas Folger na Dramatické souboje byly k vidění ve dvou kvalifikačních jízdách. Z té první si vybojovali postup Danilo Petrucci (OCTO Pramac Racing) a Bautista (PullBear Aspar Team) oba na strojích Ducati k desítce nejlepších. Ve druhé kvalifikaci si vybojoval pole position Marquez, který předstihl druhého Rossiho o 0,092 sekundy a třetí skončil Dani Pedrosa na Hondě. Karel Abraham pojede se svým startovním číslem sedmnáct ze sedmnácté pozice v šesté řadě.

 

Jako poslední vyjeli k tréninkovým jízdám jezdci Moto2. Ve volné, třetí tréninkové jízdě, byl nejrychlejší Španěl Alex Marquez (EG 0.0 Marc VDS), druhý skončil jeho stájový kolega, Ital Franco Morbidelli a trojici nejlepších doplnil Francesco Bagnaia ze stáje SKY Racing Team VR46. V kvalifikaci pro nedělní závod byl ve třídě Moto2 nejlepší Mattia Pasini (Italtrans Racing Team) na motocyklu Kalex. O 0,032 sekundy za ním skončil portugalský jezdec Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo) a třetí pak Franco Morbidelli. Přestože, Karel Hanika zaostal za vítězem 2,251 sekundy, obsadil až třicáté druhé místo a bude startovat z poslední řady.

 

JN