říjen 23, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

DOPROVODNÉ ZÁVODY LETOŠNÍ MONSTER ENERGY GP ČR

IMG 9635

 

Součástí letošního programu Monster Energy GP ČR jsou vedle populárního Red Bull MotoGP Rookies Cupu jsou další dvě juniorské kategorie. Jedná se o Moto3 Northern Europe Cup a druhý závodem je ADAC Junior Cup.

RED BULL MOTOGP ROOKIES CUP

Ve dvou volných tréninkových jízdách byl ze 23 jezdců nejrychlejší Japonec Ai Ogura, který zajel čas 2:13,508 min.  a na druhou příčku odsunul průběžně vedoucího jezdce seriálu, Turka  Can Öncü, který zaostal o 0,709 sekundy. Třetí  byl španělský jezdec Aleix Viu, kterého od Turka dělilo pouhých 0,007 sekundy. Po vážném zranění se v parkovišti objevil Michal Salač, šestnáctiletý účastník tohoto seriálu. Ve čtvrtek při rozhovoru s moderátorem GP, Martinem Strakou, potvrdil svůj start, sdělením o výsledku zdravotní prohlídky u lékaře závodu. První volnou kvalifikační jízdu začal opatrně, což ho časem 2:31,366 minuty  dostalo pouze na dvacáté první místo. Ve druhé volné jízdě se zlepšil a výsledný  čas byl 2:16,816 minuty a celkově sedmnácté místo.

V závěru odpoledne pak mladí jezdci absolvovali jedinou kvalifikační jízdu, která rozhodla o tom, že pole position do sobotního závodu vybojoval Japonec Kazuki Masaki, jehož nejrychlejší kolo mělo hodnotu 2:11,831 min. O 0,107 sekundy byl pomalejší na druhém místě jeho krajan Ai Ogura. První řadu doplnil třetím místem Can Öncü. Michal Salač se opět v kvalifikační jízdě zlepšil, když dosáhl času 2:14,708 minuty a do závodu odstartuje ze šesté řady. Mezi třiadvaceti startující je i jedna mladá slečna, Španělka Beatriz Neila, která zajela dvaadvacátý čas a zítra bude startovat z osmé řady.

Jako první závod letošního ročníku GP byl odstartován v sobotu v podvečer  čtrnácti kolový pohárový závod juniorů – Red Bull Rookies.   Z Brna si první vítězství odváží turecký jezdec Can Öncü, který jen o 0,077 sekundy porazil druhého, Němce Matthiase Meggleho a třetí skončil Japonec Kazuki Masaki, který zaostal za vítězem o 0,223 sekundy. Filip Salač závod nedokončil.

 

IMG 9704

 

 

MOTO3 NORTHERN EUROPE CUP

K úvodnímu kvalifikačnímu tréninku nastoupilo na ještě deštěm zkrápěnou trať dvacet sedm jezdců. S nástrahami trati se nejlépe vypořádal Leon Orgis, který zajel nejrychlejší kolo za 2:24,527 min. Druhý čas zaznamenal Dirk Geiger a třetí pak Toni Erhard – všichni tři z německého týmu Kiefer Racing na motocyklech Honda. Hned za nimi se velice dobře uvedli dva češti zástupci – čtvrtý Petr Svoboda a pátý pak Oliver König, kteří také startovali na motocyklech Honda. Třetím českým zástupcem byl Filip Řeháček (Brno Circuit Junior Racing Team), který skončil na 22. místě. Druhý kvalifikační trénink se jel již na suché trati a tak jak i ostatní kategorie, zrychlili i mladíci. Nejrychleji zajel jedno kolo jediný jezdec jedoucí na stroji KTM a to Jan-Ole Jähnig (Freudenberg/ADAC Hessen) - 2 :14,935 min. a tímto si zajistil pole position pro sobotní závod. S polečně s ním se postaví do první řady Toni Erhard a Dirk Geiger. Ve druhé řadě bude stát první z Čechů, Oliver König,vedle něho Oliver Orgis a Holanďan Ernst Dubbink. Petr Svoboda bude startovat ze čtvrté řady, Filip Řeháček pak z řady sedmé.

 

Závod této třídy se jel jako závěrečný díl sobotního programu. Na startovním roštu se podle časů z kvalifikačního tréninku seřadilo 23 jezdců mezi nimiž byli i tři čeští jezdci. S převahou vyhrál německý jezdec Jan-Ole Jähnig na jediném stroji značky KTM. Druhý skončil český jezdec Oliver König, který k tomuto umístění přidal ještě vítězství ve své kategorii. Ten na vítěze  ztratil něco přes 6 sekund a těsně za ním dojel další německý jezdec Leon Orgis – o jejich pořadí rozhodlo až závěrečné kolo.   Petr Svoboda uzavřel patnáctku nejlepších jezdců,  na dvacátém místě dojel Filip Řeháček. Po sedmém  odjetém závodě má Oliver König 83 bodů a patří mu páté místo,  Svoboda dosud získal 14 bodů a Řeháček má bodů 11. 

 

IMG 9548

 

ADAC JUNIOR CUP

Celkem 35 jezdců na identických motocyklech značky KTM nastoupilo k prvnímu kvalifikačnímu tréninku v odpoledních hodinách, kdy trať již byla suchá. Nejrychleji zajel jedno kolo Němec Aaron Schäfer – 2:29,679 min. Hned za ním skončil první český zástupce – David Kubáň, který zaostal o 0,510 sekundy, třetí byl brazilský jezdec Brian david Hart. Další český jezdec, Matyáš Konečný (MK racing team) skončil pátý, Michal Jandus sedmnáctý a Patrik Carda (Brno Circuit JRT) třicátý druhý.  Ve druhé, podvečerní kvalifikační jízdě, si pole position zabezpečil Holanďan Glenn Van Straalen, když jeho nejrychlejší čas byl 2:28,302 min. Druhé místo obhájil z úvodního kvalifikačního tréninku David Kubáň, který za holandským jezdcem zaostal o 0,070 sekundy. Úspěch českých barev potvrdil Matyáš Konečný, který třetím místem doplnil první startovací řadu pro sobotní závod. Michal Jandus skončil dvacátý osmý, Patrik Carda třicátý druhý. 

 

Jedenáct kol bylo připraveno pro tento závod juniorů. Na trať vyrazilo velice početné pole, celkem 34 jezdců, z toho byli čtyři jezdci z Česka. Vítězství si z Brna odvezl Aaron Schäfer z Německa, se ztrátou 0,503 sekundy skončil na druhém místě Brazilec Brian david Hart a třetí dojel Max Schmidt z Německa. Za tou trojici skončil na čtvrtém místě David Kubáň, dvacátý první byl klasifikován Michal Jandus a dvacátý pátý byl Patrik Carda, diskvalifikován byl Matyáš Konečný. V celkovém hodnocení po  pěti odjetých závodech jsou na čele Schäfer a Hart, kteří získali shodně 90 bodů, třetí je Schmidt s 88 body a na čtvrté místo se vyhoupl Kubáň, který má 51 bodů.

V obou těchto třídách musíme velice kladně hodnotit účast našich jezdců. Vesměs se jedná o jezdce, kteří své první zkušenosti sbírali na zdejší minibikové  dráze a jejich účast ve vlastním závodě byla prvním startem v rámci GP ČR na brněnském automotodromu. Nezbývá než jim poděkovat za jejich účast a výsledky a popřát jim hodně zdraví, štěstí a sportovních výkonů na závodních tratích.

 

JN