říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

PETR FULÍN OBHÁJIL TITUL

IMG 0052

Říká se, že získat titul je těžké, ale obhájit ho je ještě těžší. Sezona 2014 v podání Petra Fulína však toto tvrzení spíše vyvrátila. Úřadující šampion si pro druhý titul v řadě za sebou dojel ve velkém stylu, rozhodujícím způsobem pomohl České republice získat titul v Poháru národů ETCC, sezonu navíc okořenil historickým vítězstvím v závodě Mistrovství světa na Slovakiaringu a rok završil solidním výkonem na tratích Rally Legend San Marino.

Sezona pro Fuldu začala netradičně na trati Mistrovství světa cestovních vozů. Během druhého dubnového víkendu český jezdec zavítal do Marrákeše, aby si splnil svůj sen a alespoň jednou si vyzkoušel prostředí světového šampionátu. V rámci kategorie TC2T při svém debutu s neznámou technikou dokázal vybojoval druhé místo v kvalifikaci, do závodů už ale nenastoupil.

Fulda však neměl sebemenší důvod tesknit – za pomoc stálému jezdci týmu Campos Racing, kterému přenechal svůj motor, dostal nabídku startovat během závodního víkendu na Slovakiaringu: "Cestou do Maroka jsem si říkal, že je škoda, že nabídka nepřišla právě na slovenský podnik. A teď je tady a ke všemu mám zkušenost z Marrakéše, lépe to snad ani nešlo..."

O úspěšný vstup do sezony ETCC se v o týden později Fulda postaral na jihu Francie. Na mokré trati Paula Ricarda v Le Castellet dokázal zvítězit v obou závodech, kdy se rychle dostal na čelo své kategorie S2000 a ještě se svojí zadokolkou BMW 320si bojoval v absolutním pořadí s vozy nejsilnější kategorie. "Těžko uvěřit, že jsem se zadním pohonem dokázal atakovat nejen všechny své soupeře, ale i extovární chevrolety z "turbové" třídy. Hezké Velikonoce z jihu Francie!" zdravil své fanoušky po úvodním víkendu Fulda. Při absenci závodů na brněnském Masarykově okruhu byla slovenská zastávka v kalendáři pro Fuldu takřka domácím podnikem. Ačkoliv "domů" přijížděl s nejvyšším hmotnostním hendikepem kvůli svému suverénnímu výkonu ve Francii, během obou závodů evropského šampionátu se našel pouze jediný soupeř, který toho využil. Druhé místo v prvním závodě bylo pouhou předehrou k vítězství ve druhém klání, hlavním vrcholem neděle ale byl závod WTCC.

Po sérii rozhovorů ke svému výkonu v evropském mistrovství Fulda tak tak stihnul převléknout kombinézu a usednul za volant vozu se zcela jinou koncepcí – BMW s atmosférickým motorem, manuální převodovkou a pohonem zadních kol vyměnil za SEAT s přeplňovaným agregátem, sekvenčním řazením a pohonem přední nápravy. "Jak déšť zesílil, z tratě se stala jedna velká řeka. Tou dobou jsem si už ale vybudoval náskok na soupeře, a tak jsem zbytek závodu mohl kontrolovat," řekl k nějvětšímu českému úspěchu ve WTCC Fulda. Škoda, že druhý závod byl pro silný déšť zrušen...

Následoval Salzburgring. Závodiště v alpském údolí jako kdyby Fuldovi prostě nepřálo. Pokračování příběhu s názvem "Největší kompenzační závaží" českému jezdci na rychlé trati příliš šancí nedávalo, k tomu se navíc v prvním závodě přidala porucha převodovky. Kvůli tomu nakonec Fulda obsadil "jen" třetí a druhé místo, přesto mohl být spokojen: narozdíl od ročníku 2013 víkend neskončil havárií, ale dokonce drobným navýšením náskoku na nejbližšícho pronásledovatele. "Výsledek beru jako maximum možného.

Dobrou zprávou je, že jsme upevnili první místo v tabulce, po třech odjetých závodech mám náskok jako kdybych jel o jeden víkend navíc," hodnotil Fulda třetí víkend sezony. Po rakouském závodním víkendu přišla na řadu Belgie. Legendární trat Spa-Francorchamps hostila čtvrtý víkend sezony, ve kterém si Fulda vybudoval skvělou výchozí pozici pro sezonní finále. S výjimkou jediného testu, kdy testoval nastavení na starých pneumatikách, dokázal český jezdec všechny jízdy vyhrát. Bilance 23 bodů z 23 možných hovořila sama za sebe, avšak kvůli dvojnásobnému koeficientu bodů v Perguse rozhodnuto ještě nebylo, nicméně na Sicílii stačilo dojet alespoň jednou na stupních vítězů: "Spa se mi velice líbí a musím říci, že jsem si oba závody pořádně užil, především první tři, čtyři kola v obou závodech. Jsem šťastný, že se mi letos poprvé podařilo dosáhnout na maximální počet bodů, což mne opětovně přiblížilo o kousek blíž k celkovému vítězství."

K zisku titulu v Perguse stačilo "jen" dojet na stupních vítězů, což se s ohledem na Fuldovu letošní formu zdálo být samozřejmé. Jenže profil trati kolem sopečného jezera s několika málo šikanami a především fakt, že kvůli úspoře nákladů jel Fulda s opotřebeným motorem, mohly situací pořádně zamíchat. Stejně jako v Ardenách ale český jezdec dokázal vyhrát, co se dalo! První závod získal systémem start – cíl, ve druhém navzdory jistotě zisku titulu pokračoval v dravé jízdě a spolu s týmovým kolegou Michalem Matějovským vybojovali dost bodů v Poháru národů, díky čemuž Česká republika může stejně jako Fulda slavit podruhé v řadě.

"V první řadě bych chtěl poděkovat všem členům týmu za skvělou sezonu, prakticky všechno fungovalo, jak mělo a navzdory omezenému rozpočtu a snaze šetřit vůz se nám podařilo obhájit titul. Můj kolega Michal Matějovský navíc skončil druhý, takže i po týmové stránce to dopadlo nejlepším možným výsledkem. V prvním závodě jsem jel na jistotu; po dvou, třech kolech jsem viděl, že mám náskok, a tak jsem mohl zvolnit. Druhé klání jsem si užíval, po startu jsem hned útočil a získal několik pozic, pak mě zdržel bodyček od soupeře z jiné kategorie a já musel stahovat Michalův náskok. Na druhý pokus jsem už ale první místo získal a mohl slavit další vítězství," řekl k sicilským i letošním úspěchům krátce po dojezdu teď už dvojnásobný šampion.

Dva týdny po skončení sezony ETCC si český závodník ještě vystřihnul účast na Rally Legend San Marino. Ve dvanáctém ročníku zaběhnuté a proslulé akce se spoustou zvučných jmen ve více než šedesátičlenné startovní listině dokázal Fulda vybojovat jedenácté místo v absolutním pořadí, ve své kategorii dojel na páté příčce.

"Moc jsem si to užil, i když jsem na závod vyrážel s velkým respektem. Výsledek proto beru jako bonus, mým cílem bylo hlavně dojet, sbírat zkušenosti a kilometr po kilometru se zlepšovat. Musím poděkovat spolujezdci Štěpánu Palivcovi, který mě podporoval jak v autě, tak i mimo něj, velké uznání si zaslouží ale i tým mechaniků, všichni byli velmi profesionální a jejich práce byla opravdovým koncertem. Jsem rád, že mi Ctirad Hájek dal tuto příležitost," hodnotil svou účast.

Fuldovi se v letošní sezoně povedlo vyhrát sedm z deseti závodů ETCC, pokaždé stál na stupních vítezů a významným způsobem přepsal statistiky obnoveného Evropského poháru cestovních vozů. Díky dobrým výkonům na tratích rally navíc potvrdil, že dokáže bojovat o dobré výsledky za všech okolností. Ať už tedy bude jeho budoucnost v roce 2015 jakákoliv, máme se na co těšit...

TZ týmu