říjen 22, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

HANKOOK 24h DUBAI - ČEŠI V AKCI

10931410 593768767422904 5809669372624847433 n

PETR VÁLEK – MARCEL KUSÍN

Celek je tvořen z částí

Přesně tak. Tak jako je každá pyramida stavěna od základů, tak i v závodním světě platí, že o celkovém výsledku rozhoduje sebemenší maličkost.

4 1

Ne jinak tomu bylo i při startu Českého týmu K&K Racing Válek Autosport při letošním jubilejním závodě 24 H Dubai.

Marcel Kusín s Petrem Válkem se letošní ročník tohoto prestižního závodu rozhodli absolvovat pouze ve dvou a maximálně tak využít svých zkušeností z předchozích let a startů ve zdejší NGK Series. alt

Po úvodní kvalifikaci, kdy si vyjeli start ze čtvrtého místa na roštu, vládla u týmu pohodová nálada a oba jezdci nastoupili do závodu s vědomím, že se pokouší o něco, co před tím dokázal jen málo kdo.

Závod rozjížděl Marcel Kusín, kterého po hodině jízdy střídal Petr Válek. Takto to běželo až do páté hodiny závodu, kdy posádce červeného BMW 130i patřilo průběžné třetí místo ve třídě A3T.

V 86. kole však veškeré další týmové snažení zastavila závada na elektronice.

"Upekl se nám obvod v řídící jednotce. Stalo se nám to již při poslední 24 hodinovce. Je to malá součástka, kterou normálně objednáváme ve Spojených Státech a tady půjde sehnat asi jen stěží," tak zněla slova Marcela Kusína po té co mechanici diagnostikovali přesnou příčinu závady.

To co Marcel Kusín předpověděl, se později také potvrdilo a pražsko-ostravská posádka si tak v letošním ročníku tohoto velkého závodu do kolonky ujetých kol zapsala číslo 86, což představuje vzdálenost necelých 464 kilometrů.

"Co říci, je to škoda, ale i toto je motorsport. Záleží opravdu na každém detailu. Máme tady sice jednotku z druhého auta, ale než by se stihlo vše přenastavit, byly by již všechny naděje na slušný výsledek dávno pryč," s těmito slovy se závodem rozloučil Petr Válek.

 

 

10690219 593358280797286 7358328335268297801 n

RTR PROJECTS

Sezónu 2015 odstartovalo cinknutí bronzu

Na dubajském autodromu se tento týden začala psát první kapitola letošní okruhové sezóny.

Tuto první kapitolu představoval jubilejní desátý ročník vytrvalostního závodu 24H Dubai 2015. Jednalo se o první podnik 24H Series, který se jel nově s plným statusem Mezinárodní automobilové federace FIA. To sebou přineslo nejen zvýšený zájem týmů o místo na startovním roštu, ale také nárůst kvality přihlášených týmů.

Těch se nakonec v paddocku na dubajském autodromu sjelo přesně 95. Mezi nimi byl i jediný pravidelný český účastník předchozích tří sezón, tým RTR Projects z Brna, který do druhého největšího emirátu dorazil v následujícím složení: Michal Vítek, Tomáš Miniberger, Sergej Paulavets, Milan Kodídek a Tomáš Kwolek.

Bylo to podruhé, co tým přijel do Dubaje s vlastním vozem BMW M3 E46 GTR, kterému v týmové garáži neřekne nikdo jinak než BIG GUN! Zatímco v loňském roce se členové týmu vraceli domů s lehkým zklamáním z vybojovaného čtvrtého místa a první cenný kov si připsali až při druhém závodě v italském Mugellu, tak letos to cinklo hned na poprvé a to, když závodící šéf týmu Tomáš Miniberger projel po 24-hodinách závodu cílem na třetím místě třídy A5.

Tento úspěch se však nerodil vůbec snadno. Kvintet brněnského týmu sice patřil od úvodních měřených jízd k aspirantům na bednu a bez jakékoliv nadsázky možná i na vítězství ve třídě nicméně proti se v průběhu závodu postavila technika.

Závod rozjížděl Michal Vítek, kterému Dubajska trať vyloženě sedí a který týmu ve čtvrteční kvalifikaci zajistil s časem 2:13.577 právo startu z tretiho místa. Tým RTR Projects staví od počátku své existence svou taktiku a strategii na vyrovnanosti všech jezdců, což se potvrzovalo i na časech zajížděných v úvodní třetině závodu. Ty se pohybovali pod hranici 2:18 až 2:19, což posunulo posádku bílo-oranžového BMW až na první místo třídy A5.V tu chvíli se zdálo, že je vše na té nejlepší cestě.

V průběhu několika následujících minut se však karta zcela obrátila a pro eRTééRáky začal úplně jiný závod. Více k tomu již říká Tomáš Miniberger, který v dané chvíli seděl za volantem BIG GUNa: "Byl to nešťastný sled událostí. Auto najednou zastavilo. Od prvního momentu bylo zjevné, že se jedná o problém elektroniky a tak v momentě, kdy jsme dostali auto do boxu, začali kluci hledat příčinu problému, resp. jeho řešení. To nám nakonec zabralo téměř dvě hodiny, po kterých se ukázalo, že šlo o vadné relé v zapalovani. BIG GUN se vrátil zpět na trať a začala velká stíhací jízda, jejímž průběhu se podařilo dostat auto až na třetí místo. Pak se ale rozletěl unašeč kardanu a vážně poškodil výfuk a převodovku."

To už se ale souboj na trati rázem změnil v souboj mechaniků, protože podobné problémy postihli i posádky dalších dvou vozů, se kterýma byli jezdci RTR v přímém souboji o pódium. Ten nakonec vyzněl lépe pro české barvy a sbírka týmových pohárů se tak rozrostla nejen o další bronzovou trofej, ale především pak o první body do tabulky průběžného hodnocení 24H Series 2015!

Závěrečné hodnocení pak přidává opět Tomáš Miniberger: "Nerad bych aby to znělo neskromně, ale jsme závodníci a přijeli jsme sem vyhrát. Hodně jsme se na to připravovali, ale teď jsme rádi za to třetí místo. Opětovně jsme zde ukázali, že máme vyrovnaný tým. Máme i rychlé auto, které se nám podařilo dobře nastavit a stejně tak jsme měli i dobrou strategii. O tom, že tyto tři věci fungovaly, hovoří to, že jsme po osmi hodinách závod vedli a byli jsme relativně vysoko i v celkovém pořadí.

Bohužel spouštěčem všech problémů byla elektrika a následná závada na kardanu. Do cíle jsme dojeli jen silou vůle. O to více si však tohoto výsledku cením. Jsme tým, máme týmového ducha a máme zázemí, které se překonalo a makalo nonstop, aby to auto zprovoznilo a stejně tak i tým jezdců, který to dotáhl až do cíle."

„Rovněž mne těší, že jsme v průběhu celého závodu neměli žádný kontakt se soupeři, žádnou penalizaci a ani výlet mimo trať. To jasně ukazuje, že jezdci vyzráli a jsou schopni jezdit velké závody.“ Dalším závodem bude 12-ti hodinovka v italském Mugellu, kde se pojede 13.-14. března.

 

TZ týmů

Foto: Petr Frýba, 24hseries.com