září 19, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ
Pět otázek pro… Motokáristku Michelle Jandovou

Pět otázek pro… Motokáristku Michelle Jandovou

Pět otázek pro…

Motokáristku Michelle Jandovou

 

Jaké závody a na jakém stroji jsi absolvovala v loňské sezóně?

Loni jsem jela s pohárovou motokárou BIREL celosvětového projektu EASYKART pohár Autoklubu České republiky

 

Jaké jsi měla úspěchy?

Sezóna, v níž jsem chtěla zúročit nabité zkušenosti se nevyvedla, několikrát jsem odpadla po nezaviněné kolizi na technickou závadu, prakticky vždy došlo k ohnutí či ulomení zubů rozety a následnému spadnutí řetězu. Jeho nasazení jsem trénovala, ale když je zničená rozeta, nemá to smysl. Na mé oblíbené trati v Třinci mi soupeř vyjel přes zadní kolo až na rameno, které mi vykloubil. Bylo to v posledním kole, tak jsem bolest do cíle vydržela a řídila jednou rukou,  na váhu po jízdě už jsem ale nedojela.  Káru jsme zvážili až po ošetření v sanitce, táta mechanik s techniky na váze domluvil, že káru dali stranou a počkali na mne, z původního druhého místa jsem sice spadla na šesté, ale třeba v roce 2019 mohlo před posledním závodem celkově vyhrát sedm jezdců, takže každý bod je dobrý. Nakonec nejúspěšnější závod byl pro mne ten poslední, v obou finálových jízdách jsem dojela druhá a v  superfinálové jízdě, po opět nezaviněné kolizi třetí.

 

Co tě čeká v nové sezóně a jak se na ni těšíš?

V nové sezóně pojedu v královské motokárové disciplíně KZ 2, motor 125 ccm, šestistupňová převodovka, kotoučové brzdy i na předních kolech,  ultralepivé pneumatiky, těším se ultimátně,  bombasticky. Na podzim jsem s touto károu trénovala v Chebu a o víkendu 19. - 20. 3. 2022 jsem byla trénovat v mém oblíbeném Třinci. V neděli jsem se zúčastnila závodu Evolution trophy. Při svém prvním startu jsem dojela ve finále druhá a získala mnoho poznatků, mimo jiné kam zamířit fyzickou přípravu. Ruce byly v pohodě, ale neskutečně mě bolely svaly na krku a žebra, odstředivé síly jsou díky pneumatikám v této kategorii přeci jenom větší!

 

 MG 4759

 

Michelle Jandová: Motorsport je můj život...

 

Jaké disciplíny v motorsportu sleduješ a komu držíš palce?

Průběžně sleduji více disciplín, ve F1 se nedaří mému oblíbenci Ricciardovi, ale na youtube už koukám i na závody F4, kde jede spousta mých soupeřů z Easykartu, Patrese, Kimi Antonelli a další. Začínám se zajímat i o formuli W series. Dostala jsem dokonce nabídku na starty ve F4. Letos ale chci jet s řadičkou, když zvládnu přesně ovládat tu, vše další bude snažší a bude v tom více času ! Více času tak bude i na sehnání příslušného obnosu na starty v F4.

 

Prozraď na sebe nějakou zajímavost.

Co zajímavého bych na sebe prozradila?  Každé ráno před vyučováním pravidelně posiluji, při fyzických testech v prvním ročníku gymnázia v Mladé Boleslavi jsem byla druhá za klukem, všichni další kluci a holky byli až za mnou. Ve volném čase si přivydělávám jako servírka v pizzerii v Sukoradech, s majitelem mám úmluvu, že když budou při mých směnách vyšší tržby, přidá mi na závody. Takže až pojedete kolem, nezapomeňte se stavit!!!

 

JM

Foto: Cimbu Autosport