září 20, 2024
Sponsored byLogo GNOME TECHNOLOGY


Logo KUBA GURECKÝ

Masaryk Racing Days v Brně zakončil Eset Cup Series 2024

 IMG 9794

Velmi pěkným závodním víkendem v Brně zakončila svou letošní pouť část EsetCup Series

F4 CEZ a TCR EasternEurope ještě pokračují na Salzburgringu. Velmi pěkný startovní rošt měla Eset Cup Series doplněná prototypy ze Sports Car Challenge nedávno zesnulého promotéra Waltera Pedrazzi, či P9 Challenge, ale pozadu nezůstaly ani ostatní série F4 CEZ, Clio Cup TCC, Suzuki Swift Cup, TCR Eastern Europe startující premiérově s TCR Europe, nebo dvoulitrové formule D2 z Drexler Formula Cupu. Závody doplnila exhibice závodních vozů F1 Arrows A22 Asiatech doplněná dvěma vozy World Series by Nissan v barvách Ferrari a McLarenu, které řídil Bernd Herndlhofer, tedy držitel mosteckého traťového rekordu.

Sobotní program na automotodromu v Brně započal nádherný závodní víkend Masaryk Racing Days s divizí 2, tedy formulové monoposty Drexler Formula Cupu známého promotéra Franze Woesse. Startovali zde i dva čeští jezdci Roman Roubíček a s dalším pronajatým monopostem Dallara 320 i Václav Šafář. Oba závody vyhrál Maďar Benjamin Berta, před Kanaďanem Victorem Smialkem a Sandro Zellerem ze Švýcarska. Václav Šafář po delší odmlce předvedl páté a čtvrté místo a Roman Roubíček pak jednou dojel celkově devátý.

 

IMG 9694

 

Závody FIA CEZ určené novým monopostům Tatuus F4 Abarth 1,4 turbo ovládl ve dvou závodech domácí pilot Max Karhan ze stáje Jenzer Motorsport a jedno vítězství uzmul Kirill Kutskov. Pěkně zajel i Miroslav Mikeš, který si odvezl dvě třetí místa a v F4 CEZ Academy startoval Marek Mičík a premiérově František Němec.

 

IMG 0634

 

Suzuki Swift Cup Europe nabídl zajímavé souboje vyrovnaných vozů s atmosférickými i turbo motory. Jedno klání vyhrál Polák Dybionka a druhý si pořadí vyměnili s Maďarem Csermelym. Startoval zde poprvé Richard Král a výsledkem bylo 17. a 19. místo.

Napínavé souboje v TCC Clio Cupu v sobotu do vítězného cíle dovedl Tomáš Pekař, před Poláky Mireckim a Dziwokem, druhou jízdu ovládl Mirecki, který již má zkušenosti ze startů s formulí Renault 2,0, druháýskončil jeho krajan Sobczyk a třetí Dziwok. Pekař dojel sedmý a Martin Knápek pak desátý.

Poprvé se společně představily série TCR Eastern Europe a TCR Europe, které budou i příští rok společně startovat. První závod TCR Europe v Brně vyhrál Franco Girolami, před Aurélien Comte a Maťo Homolom, který tak opanoval TCR EE, kde stříbrný pohár obdržel Martin Kadlečík a bronz bral Adam Kout. Druhý závod vyhrál Maďar Levente Losonczy, před Ignaciem Montenegro a Viktorem Anderssonem ze Švédska. Čtvrtý skončil Bartosz Groszek z Polska. Klasifikaci TCR EE ovládl v neděli Adam Kout, před Martinem Kadlečíkem a bronz bral Maťo Homola. Mezi 22 vozy startovali i naši Zbožínek, Čížek a Smejkal.

Sobotní sprint Eset Cup Series divize 4 a divize 5 vyhrál Emanuel Pedrazza na prototypu PRC Ford Cosworth a zároveň tak zvítězil ve Sports Car Challenge. Vítězství věnoval svému nedávno zesnulému otci Walterovi Pedrazzovi. V divizi 5 dojel druhý Miro Konopka s krásným Ligierem LMP3 a celkově třetí dorazil do cíle Marco Fink, a kromě třetího místa celkově si odvezl body za druhé místo v D5 i druhé místo ve Sports Car Challenge. V D4 zvítězil s GT3 Audi Petr Fulín a klasifikaci GTX ovládl Adam Konopka s Lamborghini Huracane. V klasifikaci GTC vyhrál Josef Záruba z Mičánek Motorsport s dalším Lamborghini ST. V P9 Challenge byl nejlepším Coach McKansy na dalším Lamborghini.

 

IMG 0200

 

Večerní endurance závod vyhrál Ligier LMP3 Miro Konopky, který zároveň vyhrál v divizi 5, kde startoval bohužel sám. Druhé místo v celkové klasifikaci získala dvojice z P9 Challenge Gerhard Tweraser a Coach McKansy na Lamborghini HuracaneGT3 EVO a bronzový dojel Gregor Zsigo a Dennis Waszek na BMW M6 GT3 a vyhráli tak klasifikaci GT3 vozů.Hermann Speck dojel čtvrtý a druhý v P9

Challenge a první pětku v cíli završili vítězové GTC Bronislav Formánek a Filip Sládečka na Lamborghini ST. Petr Koukola a Václav Janík s KTM GTX vyhráli GTX.

 

IMG 0275

 

Druhý sprintový závod divize 4 a divize 5 v neděli vyhrál Marco Fink ze Sports Car Challenge s prototypem PRC BMW V8 a zvítězil v divizi 5. Druhý v cíli Miro Konopka s Ligierem LMP3 pak byl v D5 druhý a třetí místo celkově obsadil Adam Konopka s Lamborghini Huracane GT3, který vyhrál klasifikaci GTX. Divizi 4 GT3 si přivlastnil opět Petr Fulín s Audi R8 LMS GT3 a pátý dojel celkově Alex Tlustý s Pragou R1, když mu patřil bronz i v divizi 5. V GTC zajel nejlépe Bronislav Formánek s Lamborghini ST. V P9 Challenge opět vyhrálo Lamborghini Huracane GT3 EVO Coacha McKansyho, před Hermannem Speckem s Porsche 991 Cup. Ve Sports Car Challenge pak za vítězným Finkem slavil i Ital Diego Romanini s PRC Audi Turbo a bronz si odvezl 73 letý Ital Raniero Randaccio s prototypem Lucchini BMW.

 

IMG 9930

 

Masaryk Racing Days uzavřel některým sériím letošní sezónu. Musíme přiznat, že nabídlo velmi zajímavou podívanou za krásného letního počasí, které celý víkend vládlo Masarykově okruhu.

Těšíme se zase na další Masaryk Racing Days.

 

Vláďa Rožánek

Eset Cup Series, SCC, TCC, P9 Challenge, TCR Europe, EE